ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετάλλαξη Δέλτα: Σαρώνει όλη τη χώρα – Φόβοι για νέα κλεισίματα από Σεπτέμβριο

Ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς η μετάλλαξη Δέλτα τα κρούσματα της οποίας αυξάνονται ραγδαία

Συνεχίζει την επέλασή της η μετάλλαξη Δέλτα αφού πλέον τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σε 466 μέσα σε λίγες ημέρες.
Οι ειδικοί είναι ανήσυχοι καθώς αναμένεται να επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όπως άλλωστε έχουν προειδοποιήσει και διεθνείς Οργανισμοί.
Και οι φόβοι δεν είναι τυχαίοι καθώς η μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα, παρότι δεν φαίνεται να είναι το ίδιο θανατηφόρα με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Η μετάδοση

Ενδεικτικό είναι ότι πλέον υπάρχουν περιοχές της χώρας μας όπου η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επικρατεί όπως στην περίπτωση της Κρήτης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πάντως η κατάσταση με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που εξετάσθηκαν, τα 466 αφορούσαν μόνο τις τελευταίες ημέρες στο στέλεχος Δέλτα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 633 είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αττική, με τα περισσότερα μάλιστα να εντοπίζονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών – εκεί που τις τελευταίες εβδομάδες διεξήχθησαν πολλά κορονοπάρτι.

Βάση των ίδιων στοιχείων στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στη Θεσσαλονίκη η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει.

Τα πιθανά νέα κλεισίματα

Η μεταδοτικότητα αυτή της μετάλλαξης Δέλτα είναι που ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς, αφού εκτιμούν ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί είναι πιο ευάλωτοι να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά.
Οι επιστήμονες πάντως, ιδανικά εάν υπάρξει μεγάλη διασπορά, δεν αποκλείεται λένε πηγές του HealthReport.gr να προτείνουν νέα κλεισίματα στη χώρα, παρότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλα lockdown.

Στην περίπτωση αυτή μελετάται, αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, να μπουν περιορισμοί ή και να γίνουν κλεισίματα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες εάν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην υπερμετάδοση του κορονοϊού.
Πιθανό θεωρείται να ληφθούν και μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, παρότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει νέα κοινωνική αναταραχή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button