ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετάλλαξη Όμικρον 2: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη νέα υποπαραλλαγή -Τι λένε οι ειδικοί

Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.2

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 που ονομάζεται «ΒΑ.2» σήμανε νέο συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να απαντήσουν με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα εάν θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρές νοσήσεις.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα η επιστημονική κοινότητα έχει ενσκήψει πάνω από τη Νορβηγία προσπαθώντας να «αποκρυπτογραφήσει» τη νέα υποπαραλλαγή που οι πρώτες ενδείξεις τη θέλουν πιο μεταδοτική από την «Όμικρον».

Όπως έγινε γνωστό η μετάλλαξη Όμικρον 2 εμφανίστηκε στη Νορβηγία και ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων σε Δανία και Σουηδία ενώ παρουσιάζει αύξηση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η υποπαραλλαγή αυτή που ονομάζεται και stealth γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα μοριακά τεστ εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον.

Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του.

Σύμφωνα με τον ειδικό φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Οι ανησυχίες γύρω από την υποπαραλλαγή

Προς το παρόν οι ειδικοί τηρούν στάση αναμονής και βάση των πρώτων στοιχείων η νέα παραλλαγή μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά και τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.

Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας  στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Πάντως, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, ενδεχομένως και πιο μεταδοτική.

Από την άλλη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αν και τόνισε ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα.

«Ήταν αυτό που περιμέναμε» παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι η σχέση της με την Όμικρον, καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αλλά και ενδεχομένως διασφαλίζει ίδιο βαθμό προστασίας από τα εμβόλια (με αυτόν που παρέχουν έναντι της Όμικρον).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button