Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Δύο νέες υποπαραλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε νέο κύμα μολύνσεων

Δύο νέα στελέχη κορονοϊού που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικά ακόμη και από τη μετάλλαξη Όμικρον και που έχουν την ικανότητα να «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα που προκαλούν ο εμβολιασμός και η προηγούμενη μόλυνση, έχουν φτάσει στις ΗΠΑ – και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την άφιξη ενός νέου κύματος.

Τα υποστελέχη BA.4 και BA.5 – όπως και το αρχικό ‘Ομικρον, το BA.1 – προήλθαν από τη Νότια Αφρική. Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία εκεί, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι Νοτιοαφρικανοί έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, ανέφερε προ ημερών το Bloomberg. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας ανέφερε σχεδόν 4.000 νέες μολύνσεις μόνο σε μία ημέρα. Από όσους υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για Covid, το 22% βγήκε θετικό.

Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid και έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, μπορεί κάλλιστα να νοσήσουν εάν προσβληθούν από τις υποπαραλλαγές. Αλλά πιθανότατα δεν θα χρειαστούν νοσηλεία ή δεν θα πεθάνουν, δήλωσε στο Fortune κορυφαίος ερευνητής της Covid από τη Νότια Αφρική.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι έδειξε η μελέτη

«Εάν έχετε εμβολιαστεί και έχετε Όμικρον η προστασία σας είναι αξιοπρεπής, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου», δήλωσε ο Alex Sigal, καθηγητής στο Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική και ένας από τους συγγραφείς μιας νέας μελέτης, η προδημοσίευση της οποίας υποβλήθηκε στο MedRxiv, που διαπίστωσε ότι τα BA.4 και BA.5 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μόλυνσης λόγω της ικανότητάς τους να «ξεφεύγουν» από τα αντισώματα, τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από προηγούμενη μόλυνση.

Το πρόβλημα που υπάρχει με τις ΗΠΑ, είναι πως εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού δεν βρίσκονται στο σημείο που θα μπορούσαν να είναι. Περίπου το 66,2% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και μόνο το 45,8% έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με το CDC. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα για το εμβόλιο.

Ο Sigal προσθέτει ότι όσοι έχουν μολυνθεί με Covid πριν από την εμφάνιση της Όμικρον πιθανότατα δεν έχουν μεγάλη ανοσία στα BA.4 και BA.5. Όσοι μολύνθηκαν με την Όμικρον αλλά δεν εμβολιάστηκαν, δεν θα έχουν μεγάλη ανοσία.

Τα BA.4 και BA.5 φαίνεται να είναι πιο μολυσματικά από το στέλεχος BA.2, γνωστό και ως «stealth Omicron», το οποίο ήταν πιο μολυσματικό από το αρχικό στέλεχος, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο Νοτιοαφρικανό εμπειρογνώμονα για την Covid και επικεφαλής των ινστιτούτων στα πανεπιστήμια KwaZulu-Natal και Stellenbosch.

Η εμφάνιση ενός νέου κύματος BA.4/BA.5 είναι «μια ισχυρή πιθανότητα», δεδομένης της αυξημένης μεταδοτικότητας των υποπαραλλαγών και της ικανότητάς τους να αποφεύγουν την ανοσία, έγραψαν ο Sigal και η ομάδα του στη νέα μελέτη τους.

Σημειώνεται πως ο Sigal και η ομάδα του εξέτασαν τις νέες υποπαραλλαγές σε δείγματα αίματος από άτομα που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια από την Pfizer ή την Johnson & Johnson και τα οποία είχαν μολυνθεί με το BA.1, καθώς και από άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί με BA.1 αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί, παρουσίασαν σχεδόν οκταπλάσια πτώση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων όταν εκτέθηκαν στις νέες υποπαραλλαγές. Όσοι είχαν εμβολιαστεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως, είδαν μια πιο ήπια, τριπλάσια μείωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Μέχρι στιγμής τα συμπτώματα των νέων παραλλαγών φαίνονται αρκετά παρόμοια με τα τυπικά συμπτώματα της Όμικρον τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια όσφρησης και κόπωση.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button