Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί τρομάζει περισσότερο τους ειδικούς από τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού

Η μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ειδικών έχει δεκάδες μεταλλάξεις, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι πιθανόν να διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων, να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των πληθυσμών αλλά και να οδηγεί σε πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα αναφορικά με τα συμπτώματα και την μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Μόλις πρόσφατα, οι ειδικοί παρατήρησαν την κυκλοφορία μιας νέας παραλλαγής του ιού, γνωστή και ως B.1.1.529. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για μια νέα παραλλαγή της covid-19, «που προκαλεί ανησυχία», κρίνοντας την λήψη έκτακτων μέτρων κομβική για την διαχείρισή της.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για να καθοριστεί με ακρίβεια τι μπορεί και τι όχι η εν λόγω νέα παραλλαγή.

Μετάλλαξη Όμικρον:Πώς διαφέρει από άλλες μεταλλάξεις;

Τα πρώιμα ευρήματα για την Όμικρον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, υποδηλώνουν ότι «μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και να είναι πιο πιθανό να διαφεύγει των ανοσολογικών αποκρίσεων του οργανισμού, της ανοσίας δηλαδή που αποκτούμε είτε από τον εμβολιασμό είτε από την φυσική νόσηση».

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα εμβόλια εξακολουθούν να φαίνονται αποτελεσματικά ως προς την μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης αλλά οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να χρειαστούν για να ανακόψουν πράγματι την πορεία της νέας παραλλαγής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button