ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μετάλλαξη Όμικρον: «Κληρώνει» μέσα στην εβδομάδα για 3 νέα μέτρα – Οι φόβοι ειδικών και κυβέρνησης

Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση νέων μέτρων είναι η κυβέρνηση και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει οριστικά η κυβέρνηση πότε και ποια νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Άλλωστε τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα μετά και τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και τα δραματικά αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα μας.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, η κυβέρνηση εδώ και αρκετές ημέρες είχε στο τραπέζι τρία νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ενώ πλέον λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή τους.

Άλλωστε προς ώρας δεν είναι απολύτως σαφές εάν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, ενώ στην κατεύθυνση των αυστηρών νέων μέτρων βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη.

Αποφάσεις εντός της εβδομάδας

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr αναμένεται ακόμη και εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει νέα μέτρα εφόσον λάβει και την άποψη των ειδικών οι οποίοι ήδη μελετούν τα νέα δεδομένα αλλά και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται στην χώρα εδώ και καιρό.

Τα τρία μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν εκτός κι αν υπάρξουν άλλες εισηγήσεις από τα Ευρωπαϊκά όργανα για περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών είναι:

Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι σήμερα οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε στην αρχική φάση της πανδημίας όπου οι μάσκες υπάρχουν παντού.

-Περαιτέρω αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σε δεύτερη φάση (μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων) η κυβέρνηση μελετά – λένε πηγές του HealthReport.gr – να θέσει περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης. Κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είχε γράψει το HealthReport.gr, το σενάριο είναι στην εστίαση να επιβάλλεται τέλος του ωραρίου στις 11 το βράδυ. Κάτι που όμως επιχειρεί προς ώρας να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από τους επιχειρηματίες.

-Το τρίτο μέτρο αφορά στα rapid test των ανεμβολίαστων καθώς θα πρέπει να πραγματοποιούν 3 την εβδομάδα από 2 που είναι σήμερα. Πηγές του HealthReport.gr ότι η κυβέρνηση αναμένεται να καλύψει το κόστος του τρίτου rapid test.

Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι φόβοι των ειδικών αλλά και των κυβερνητικών παραγόντων εστιάζονται στο γεγονός ότι η Χριστουγεννιάτικη αγορά μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα.
Γι αυτό και το δίλημμα που υπάρχει είναι εάν θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα οι πιο αυστηροί περιορισμοί ώστε να σωθούν τα Χριστούγεννα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button