Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠαιδί

Μετάλλαξη Όμικρον: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται ραγδαία αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί ηπιότερη νόσηση στα παιδιά τα είναι πολύ σπάνιο να αρρωστήσουν βαριά.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον στα παιδιά  είναι η κόπωση, ο βήχας, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος.

Επικαλούμενη την προκαταρκτική ανάλυση περίπου 200 κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, που καταχώρησαν τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή ZOE COVID-19 στη Βρετανία, η καθηγήτρια Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Κing’s College London, Έμμα Ντάνκαν, ότι τα περισσότερα παιδιά ανέφεραν ότι υπέφεραν από:

κόπωση
πονοκέφαλο
πονόλαιμο

καταρροή
φτάρνισμα

πυρετό
βήχα

Η ειδικός ανέφερε πως τα στοιχεία της δεν περιλαμβάνουν ασυμπτωματικά κρούσματα της Covid-19 κι ότι τα περισσότερα παιδιά, τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν, είχαν εμβολιαστεί, αν και παρατηρήθηκε παρόμοιο μοτίβο συμπτωμάτων σε ανεμβολίαστα παιδιά. Ο εμβολιασμός, τόνισε, φαίνεται ότι μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αυτό.

Άλλοι ειδικοί ανέφεραν ως σπανιότερα συμπτώματα στα παιδιά που μολύνθηκαν από την Όμικρον εξανθήματα, εντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια, αλλά και ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα, δηλαδή μια λοίμωξη των αεραγωγών που κάνει ένα παιδί να ακούγεται σαν φώκια ή σαν σκύλος που γαβγίζει, όταν βήχει.

«Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, ανεξαρτήτου ηλικίας», λέει ο δρ Τζον ΜακΓκουάιρ, επικεφαλής της ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου του Σιάτλ, συμπληρώνοντας ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους και για πόνους στην κοιλιακή χώρα, πυρετό και εξανθήματα.

Από την πλευρά της, η δρ Λάιζα Σάιμαν, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons, εκτιμά ότι η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα φαίνεται να είναι σύμπτωμα της Όμικρον, αλλά προέτρεψε τους γονείς να μην ανησυχούν, γιατί συνήθως «περνά από μόνη της».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button