Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι 5 λόγοι που δεν θα πρέπει να κολλήσετε εσκεμμένα

Η ερώτηση που ακούγεται συχνά το τελευταίο διάστημα είναι: «Γιατί να μην κολλήσω Όμικρον και να τελειώνω; Είναι ήπια, έτσι δεν είναι; Και θα ενισχύσει και την ανοσία».

Ωστόσο, η ιδέα της σκόπιμης προσπάθειας να κολλήσει κάποιος Όμικρον είναι «εξοργιστική» σύμφωνα με τον Δρ. Πολ Όφιτ, διευθυντή του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. «Είναι σαν να παίζεις με δυναμίτη»

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η σκέψη αυτή έχει περάσει από το μυαλό σας, ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίος δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κολλήσετε εσκεμμένα τη μετάλλαξη Όμικρον.

1. Δεν είναι «κακό κρυολόγημα»

Πυρετός, πόνοι στο σώμα, διογκωμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος και βαριά συμφόρηση αναφέρονται συχνά ακόμη και στις ηπιότερες περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, είπε ο ειδικός αφήνοντας τον κόσμο εξασθενημένο για μέρες. «Ο κόσμος μιλά για την Όμικρον σαν να είναι ένα κρυολόγημα. Δεν είναι ένα κακό κρυολόγημα» είπε. «Είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια».

Πρόσφατη μελέτη σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα που δημοσιεύτηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσε πως ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης από τον κορονοϊό ήταν υψηλότερος σε εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα που είχαν ένα από τα παρακάτω νοσήματα: διαβήτης ή χρόνια νεφρική, καρδιακή, πνευμονική, νευρολογική ή ηπατική νόσο.

2. Μπορεί να αποκτήσετε long Covid

Το long Covid όπως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό, χαρακτηρίζεται από εξουθενωτικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, σοβαρή κόπωση, πυρετός, ζάλη, διάρροια, μυικό και κοιλιακό πόνο, αλλαγές διάθεσης και δυσκολίες ύπνου.

Οι σοβαρές μορφές του long Covid μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά, καθώς και την ψυχική σας υγεία και μπορεί να χαρακτηριστούν ως αναπηρία, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους στην Αμερική.

3. Μεταδίδετε την ασθένεια στα παιδιά

Στην Αμερική, λίγο περισσότερα από τα μισά (54%)των παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μόνο το 23% των παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών, έχουν λάβει την πρώτη τους δόση, σύμφωνα με το CDC. Και επειδή οι αναμνηστικές δόσεις – που θεωρούνται βασικός πολέμιος στη μάχη κατά της μετάλλαξης Όμικρον- μόλις εγκρίθηκαν από το CDC για παιδιά έως 12 ετών, λίγα έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επικίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να σας εκθέσει στην μετάλλαξη Όμικρον, θα   θέσει ενδεχομένως σε κίνδυνο άλλους που μπορεί στη συνέχεια να μεταφέρουν τον ιό στα παιδιά τους.

4. Πιέζεται περισσότερο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης

Με το να κολλήσετε εσκεμμένα οποιαδήποτε μετάλλαξη του κορονοϊού, «θα διατηρήσετε την πανδημία και θα πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» είπε ο ειδικός.

5. Μην τα βάζετε με τη Μητέρα Φύση

Ήταν ποτέ καλή ιδέα να κολλήσετε μια ασθένεια επίτηδες; Όσοι είναι μιας ορισμένης ηλικίας θα θυμούνται τους γονείς τους που συνήθιζαν να διοργανώνουν «πάρτι ανεμοβλογιάς» για να εκθέσουν τα μικρά τους παιδιά σε ένα μολυσμένο παιδί. Επειδή εάν κάποιος ενήλικας κολλούσε ανεμοβλογιά θα το περνούσε πολύ πιο σοβαρά, η ιδέα ήταν να βάλετε το παιδί σας να την κολλήσει νωρίς για να το «ξεπεράσει».

«Αυτή κι αν ήταν κακή ιδέα» και ανέφερε μια ιστορία σχετικά με μια εκπαιδευτική ταινία για τα εμβόλια που έκανε πριν από χρόνια και ο καμεραμάν αποκάλυψε πως η αδερφή του είχε πάει το παιδί της σε ένα τέτοιο πάρτι ανεμοβλογιάς. Δυστυχώς, το παιδί πέθανε από την μόλυνση. «Μην τα βάζετε με τη Μητέρα Φύση»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button