Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνόψισε όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη B.1.1.529 με το όνομα Όμικρον.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάταξε την παραλλαγή B.1.1.529 ως «στέλεχος ανησυχίας», με το όνομα Όμικρον. Αυτή η απόφαση βασίστηκε σε δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Τεχνικό Γκρουπ Συμβουλευτικής του ΠΟΥ για την εξέλιξη του ιού (TAG-VE) και έδειξαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον φέρει πολλαπλές μεταλλάξεις που ίσως επηρεάζουν τη συμπεριφορά της, τον τρόπο διασποράς της και την σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδοτικότητα

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα. Ο αριθμός των ατόμων που έχει διαγνωστεί θετικός έχει αυξηθεί σε περιοχές της Νότιας Αφρικής που έχουν επηρεαστεί από το στέλεχος αλλά επιδημιολογικές μελέτες βρίσκονται υπό εξέλιξη για να κατανοήσουν αν αυτό οφείλεται στην Όμικρον ή σε άλλους παράγοντες.

Μετάλλαξη Όμικρον: Σοβαρότητα νόσου

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η μόλυνση με την Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε σχέση με άλλες μολύνσεις από άλλα στελέχη, όπως η Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν αυξανόμενες τάσεις νοσηλειών στη Νότια Αφρική αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό ατόμων που μολύνονται παρά σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: Συμπτώματα

Όσον αφορά στα συμπτώματα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασεθνειών της Ν. Αφρικής (NICD) ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστα συμπτώματα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όπως και σε άλλες μεταλλάξεις, κάποιοι νοσούντες παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Πάντως τα μέχρι στιγμής συμπτώματα περιλαμβάνουν:

υπερκόπωση

μυαλγίες

ξερόβηχας και φαγούρα στο λαιμό

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα από άλλα στελέχη. Οι αρχικά αναφερόμενες μολύνσεις έγιναν από πανεπιστημιακές μελέτες – νέα άτομα που τείνουν να έχουν πιο ήπια νόσο – αλλά η πλήρη κατανόηση της σοβαρότητας της Όμικρον θα χρειαστεί από μέρες έως κάποιες εβδομάδες.

Μετάλλαξη Όμικρον: Αποτελεσματικότητα εμβολίων και τεστ

Ο ΠΟΥ εργάζεται με τεχνικούς συνεργάτες για να καταλάβει καλύτερα τον πιθανό αντίκτυπο του στελέχους στα υπάρχοντα αντίμετρα, όπως τα εμβόλια. Τα εμβόλια παραμένουν καθοριστικά για τη μείωση της σοβαρής νόσου και των θανάτων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Τα τωρινά εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

Αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα PCR συνεχίζουν να εντοπίζουν τη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, όπως και με κάθε άλλο στέλεχος. Μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή για να φανεί αν επηρεάζουν άλλων ειδών τεστ, όπως τα rapid.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

Οι συμβουλές των ειδικών δεν έχουν αλλάξει:

Ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας – και η πραγματοποίηση των επαναληπτικών δόσεων σε περίπτωση που έχει περάσει το προβλεπόμενο διάστημα από το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button