Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Τελικά πόσες ημέρες «ζει» πάνω σε επιφάνειες σε σχέση με τις υπόλοιπες – Μελέτη

Η μετάλλαξη Όμικρον βρέθηκε ξανά στο μικροσκόπιο των ειδικών

Η μετάλλαξη Όμικρον B.1.1.529 εντοπίστηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2021 στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με το CDC η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική και οι ερευνητές έχουν βάσιμα στοιχεία πώς μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε διάφορες επιφάνειες από άλλες μεταλλάξεις όπως η Άλφα ή η Δέλτα.

Μελέτη του 2022 διερεύνησε τους χρόνους επιβίωσης των μεταλλάξεων του κορονοϊού τόσο σε πλαστικές επιφάνειες όσο και στο δέρμα. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι η αρχική παραλλαγή είχε τη μικρότερη διάρκεια ζωής, ενώ η Όμικρον επέζησε περισσότερο.

Πόσο διαρκεί η κάθε μετάλλαξη σε πλαστικές επιφάνειες

Αρχικός ιός: 56 ώρες
Άλφα: 191,3 ώρες

Βήτα: 156,6 ώρες
Γάμμα: 59,3 ώρες

Δέλτα: 114 ώρες
Όμικρον: 193,5 ώρες

Για πόσες ημέρες «ζει» πάνω στο δέρμα

Αρχικός ιός: 8,6 ώρες
Άλφα: 19,6 ώρες
Βήτα: 19,1 ώρες
Γάμμα: 11 ώρες
Δέλτα: 16,8 ώρες
Όμικρον: 21,1 ώρες

Να υπενθυμιστεί εδώ εδώ ότι στις αρχές του χρόνου η μετάλλαξη Όμικρον έγινε πολύ γρήγορα κυρίαρχη λόγω της ταχείας εξάπλωσής της ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη εάν η παρατεταμένη παραμονή της στις επιφάνειες προκάλεσε την μεγάλη εξάπλωσή της.

Πάντως ο κορονοϊός, σύμφωνα με πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα και η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή.

Πηγή: https://www.healthline.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button