ΔημοφιλήΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Το άγνωστο σύμπτωμα που τώρα μαθαίνουμε

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες, σημειώνοντας ότι έχει παρουσιαστεί σε πολλούς ασθενείς που έχουν μολυνθεί με αυτό το στέλεχος. Το ασυνήθιστο σύμπτωμα επηρεάζει τους οφθαλμούς και μπορεί να είναι σημάδι της μετάλλαξης αυτής, σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα «Εxpress».

Με την εξάπλωση της νόσου, οι γιατροί συνέστησαν στους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τρία κλασικά συμπτώματα. Ωστόσο, νέες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα της εν λόγω μετάλλαξης έχουν χαρακτηριστεί ήπια και μοιάζουν περισσότερο με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, ωστόσο το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και ενόχληση στα μάτια, σαν επιπεφυκίτιδα. Η Βρετανίδα γενική γιατρός, δρ. Νίνα Άσλαμ, προειδοποιεί ότι, όσοι έχουν μολυνθεί από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή, μπορεί να εμφανίσουν κάτι τέτοιο. Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε εμφανίστηκε πρώτη φορά

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε τέτοιο σύμπτωμα ήταν σε μια γυναίκα που διαγνώστηκε με κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020. Η 29χρονη γυναίκα είχε μικρό πρόβλημα με το αναπνευστικό της, ωστόσο έπασχε από «σοβαρή επιπεφυκίτιδα».

Όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Νίνα Άσλαμ, η συγκεκριμένη παραλλαγή βάζει στο στόχαστρο τους οφθαλμούς: «Οι κυτταρικοί υποδοχείς μέσω των οποίων οι παραλλαγές της νόσου Covid εισέρχονται στο σώμα, βρίσκονται στους οφθαλμούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μια προκαταρκτική μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η Όμικρον μπορεί να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να επηρεάζει τους οφθαλμούς απ΄ότι άλλες μεταλλάξεις».

Η ενόχληση στα μάτια, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά, υπογράμμισε η Βρετανίδα επιστήμονας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button