Ειδήσεις Υγείας

Μικρά ψάρια: Γιατί πρέπει να τα τρώμε ολόκληρα – Έρευνα

Ποια ειναι τα οφέλη για την υγεία αν τρώμε μικρά ψάρια

Τα μικρά ψάρια φαίνεται ότι απομακρύνουν τον κίνδυνο καρκίνου ενώ συμβάλουν και στη μακροζωία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition έδειξε ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν τακτικά μικρά ψάρια είχαν μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν σπάνια μικρά ψάρια.

Αυτή η σχέση παρέμεινε επαληθεύτηκε ακόμα και αφότου συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία, οι συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών.

Μικρά ψάρια: Τα οφέλη για την υγεία

Αναλυτικότερα οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια:

1-3 φορές τον μήνα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και κατά 28% κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

1-2 φορές την εβδομάδα είχαν αντιστοίχως μειώσεις κατά 28% και 29%

3 φορές ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν αντιστοίχως μειώσεις κατά 31% και 36%

Παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε στους άνδρες, αν και τα αποτελέσματα δεν είχαν στατιστική σημασία.

Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και φυσιολογικά δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μικρών τα ψάρια και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες, υπογραμμίζουν τη σημασία των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων” ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Chinatsu Kasahara.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και παλαιότερες έρευνες είχαν αποδείξει ότι τα μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, η αθερίνα και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνης Β12, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι υγιεινά για την καρδιά. Επίσης τα μικρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη.

 

ΠΗΓΗ: medicaldaily.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button