ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Μητσοτάκης για εμβόλιο κορονοϊού: Η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που της αναλογούν – Τι είπε για Κικίλια

Στις αντικρουόμενες τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για το εμβόλιο του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μίνι κρίση φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου οι τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι στο τέλος του έτυς η Ελλάδα θα αποκτήσει 700.000 δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Μία δήλωση που διαψεύστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του νέου εμβολίου. Διαβάστε ΕΔΩ τις τοποθετήσεις της Κομισιόν μετά τις δηλώσεις Κικίλια: «Κορονοϊός: Σύγχυση για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας – Τι απαντά η Κομισιόν»

Ο Βασίλης Κικίλιας σε νέες δηλώσεις του επέμενε για το εμβόλιο παρά τη διάψευση της Κομισιόν ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης χωρίς όμως να μιλήσει για τις 700.000 δόσεις που διατύπωνε ο υπουργός Υγείας.

Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την εξέλιξη της επιδημίας. Παρέθεσε δε όλα τα δεδομένα που αφορούν στην προμήθεια του εμβολίου μέσω συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά της Covid-19 που βρίσκονται σε φάση δοκιμών. Συνεπώς, επισήμανε, με τη «λελογισμένη αισιοδοξία» που γεννά η επιστημονική πρόοδος, και μέχρι να έρθει το εμβόλιο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα θα πρέπει όλα αυτά να συνοδευτούν από «αυξημένη εγρήγορση».

«Θα ήθελα να πω σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν άδικα τον Υπουργό ότι προανήγγειλε κάτι το οποίο δεν υπάρχει να δουν τα πραγματικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», προσέθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button