Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Πώς λειτουργούν και ποιες οι διαφορές τους από τα εμβόλια

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι όπως τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για την καταπολέμηση των ιών και άλλων μικροβίων με τη διαφορά ότι παράγονται στα εργαστήρια.

Επίσης έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού.

Όταν τα αντισώματα δεσμεύονται στην πρωτεΐνη ακίδα εμποδίζουν τον ιό από το να εισέλθει στα κύτταρα του εξηγεί η δρ. Lindsay Petty, γιατρός λοιμώδους νόσου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εάν ο ιός δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, δεν μπορεί να κάνει αντίγραφα του εαυτού του και να συνεχίσει να εξαπλώνεται στο σώμα.

Εάν ένα άτομο είναι ήδη άρρωστο, αυτό σημαίνει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων που απαιτούν νοσηλεία.

Εάν κάποιος έχει εκτεθεί στον ιό, μπορούν να τον προστατέψουν ακόμα και από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Πώς διαφέρουν από τα εμβόλια;

Το εμβόλιο βοηθά στην τόνωση και προετοιμασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ανταποκριθεί εάν ή όταν είστε εκτεθειμένοι στον ιό, αναφέρει η ειδικός. «Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλα αυτά τα αντισώματα πριν αυτά να χρειαστούν».

Ενισχύουν κατ’ουσίαν το ανοσοποιητικό αφού αρρωστήσετε, επιταχύνοντας την ανοσολογική απόκριση για να αποτραπεί η επικίνδυνη για την ζωή νόσηση. «Ένα εμβόλιο όμως, κάνει αυτήν την διαδικασία πολύ πιο εύκολη και πολύ καλύτερη» επισημαίνει η ίδια.

Έτσι ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικά για περίπου ένα μήνα, «εξαφανίζονται» μετά από έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο το εμβόλιο εξακολουθεί να προσφέρει σημαντική προστασία από την νόσηση εξαιτίας των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button