Σοβαρές αρρυθμίες στα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται ότι προκάλεσαν οι αλλαγές στις εφημερίες που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου.
Το νέο σύστημα εφημεριών από την πρώτη στιγμή είχε ξεσηκώσει τους γιατρούς οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι οι εν λόγω αλλαγές θα προκαλούσαν δυσλειτουργίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς με βάση τον σχεδιασμό αλλά και το υπάρχον προσωπικό, δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών.
Βέβαια ο στόχος του υπουργείου Υγείας, να μειωθούν τα ράντζα και οι αναμονές δεν επιτευχθεί αφού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών οι ασθενείς εξακολουθούν να περιμένουν πάνω από οκτώ ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.
Εφημερίες χωρίς προσωπικό
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά επιτακτικά να σταματήσει άμεσα η καθημερινή πρωινή εφημέρευση στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η εφαρμογή της δεν έχει βελτιώσει τις συνθήκες, ίσα ίσα έχει διογκώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα εντείνοντας τις αναμονές των ασθενών, την έλλειψη κλινών και την υπερεργασία του προσωπικού.
Για το λόγο αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αποφασιστική ενίσχυση της ΠΦΥ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία.
Γιατροί σε σε περιοδεύοντα θίασο
Πάντως για να καλυφθούν τα δραματικά κενά στα νοσοκομεία, το τελευταίο διάστημα οι υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών δίνουν και παίρνουν.
Να υπενθυμιστεί εδώ η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το μπαράζ των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών από τη Θεσσαλονίκη προς τα νοσοκομεία Δράμας, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, προκειμένου να καλύψουν κενά κυρίως παθολόγων και αναισθησιολόγων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν έντονα στις υποχρεωτικές μετακινήσεις καθώς όπως υποστηρίζουν η
«η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο, για την κάλυψη των τεράστιων κενών, που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δημιουργούν τεράστια σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση στους συναδέλφους, αλλά πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των υπολοίπων νομών. Οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ, στην διόγκωση των ελλείψεων, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων σαν «ώριμο φρούτο».