Ειδήσεις Υγείας

Μυρμηγκιές: Τα πιο συχνά είδη & πως αντιμετωπίζονται!

Οι μυρμηγκιές στο δέρμα είναι μια σημαντική δερματοπάθεια και οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Εμφανίζονται πιο συχνά στα χέρια, στα πέλματα και στο πρόσωπο, αν και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος! Όμως πιο επώδυνες είναι οι πελματιαίες μυρμηγκιές, που όταν μεγαλώνουν μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο στην πίεση δηλαδή στην βάδιση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic οι μυρμηγκιές είναι ένα μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται στον ιό της μυρμηκιάς.

Τις περισσότερες φορές οι κοινές μυρμηγκιές εξαφανίζονται από μόνες τους, αλλά πολλοί επιλέγουν να τις αφαιρέσουν επειδή τις βρίσκουν ενοχλητικές.

Τα πιο συχνά είδη

Κοινές μυρμηγκιές

Οι κοινές μυρμηγκιές είναι ανώδυνα, καλοήθη εξογκώματα του δέρματος που αποτελούνται από έναν σκληρό πυρήνα δέρματος. Συνήθως αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν στα γόνατα και στο πρόσωπο, κυρίως σε σημεία όπου το δέρμα έχει σχιστεί.

Πελματιαίες

Οι μυρμηγκιές των ποδιών εμφανίζονται μόνο στο πέλμα και μπορεί να είναι καφέ ή γκρι (με σκούρο κέντρο), είναι άσχημες και συχνά πολύ οδυνηρές εάν δεν αντιμετωπιστούν.

 Νεανικές μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές μπορούν να μολύνουν οποιοδήποτε σημείο του δέρματος μας! Έχουν την τάση να αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς, από 20 έως 100 κάθε φορά. Μπορεί να εμφανιστούν παντού, αλλά στα παιδιά εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο. Στους ενήλικες, εμφανίζονται συνήθως στο πηγούνι και στα μάγουλα στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες εμφανίζονται στις γάμπες.

Πώς θεραπεύονται οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο, καλύτερο είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως με θεραπεία που περιλαμβάνει:

Κρυοθεραπεία

Χειρουργική αφαίρεση της μυρμηγκιάς

Καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση

Λέιζερ

Πάντως να σημειωθεί εδώ ότι η επιλογή της θεραπείας γίνεται από τον δερματολόγο και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την εντόπιση, την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button