Νέα πίεση Άδωνι Γεωργιάδη στους Διοικητές Νοσοκομείων να συγκρατήσουν τη φαρμακευτική δαπάνη – Που εστιάζει

Οι νέες οδηγίες του υπουργού Υγείας στους Διοικητές Νοσοκομείων για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Έλεγχο στη χορήγηση 70 φαρμάκων υψηλού κόστους τα οποία καταλαμβάνουν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Διοικητές Νοσοκομείων, με βάση τις νέες οδηγίες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Άλλωστε οι πρώτοι μήνες του έτους δείχνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει ανέβει κατακόρυφα.
Ο υπουργός Υγείας σε νέα συνάντηση που είχε με τους Διοικητές Νοσοκομείων έλαβε όλα τα δεδομένα γραπτώς για την πορεία της διάθεσης φαρμάκων, ώστε να διαπιστωθεί ποιος δεν έχει κάνει ελέγχους αλλά και ποιο νοσοκομείο είναι «πρωταθλητής» στην κατανάλωση.

Να υπενθυμιστεί ότι όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής (clawback) και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν χρήματα στο σύστημα. Ένα στρεβλό σύστημα που επιχειρείται να περιορισθεί.

Ο υπουργός Υγείας στους ελέγχους του στα νοσοκομεία εστιάζει κυρίως σε 70 φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία καταλαμβάνουν και το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας ελέγχουν πλέον εξονυχιστικά κάθε αγορά που γίνεται αφού ειδικά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, εμφάνισαν ειδικά τον μήνα Απρίλιο πολύ υψηλές αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν δικαιολογούνται με βάση τα στοιχεία της κατανάλωσης από τους νοσηλευόμενους ασθενείς συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες.

Αξιολόγηση για τους Διοικητές Νοσοκομείων

Η διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων αλλά και η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των Διοικητών οι οποίοι έχουν υποβάλει νέα αίτηση μέσω ΑΣΕΠ αυτή τη φορά για να ξαναδιοριστούν.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έτοιμη τη λίστα με τα ονόματα των στελεχών που δεν έχουν ανταποκριθεί στο έργο τους και αναμένεται να μείνουν εκτός ΕΣΥ.

Πάντως Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ ) συνεχίζει τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία, στοχεύοντας στις καλύτερες τιμές.

Ειδικότερα στο πλαίσιο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Κεντρικών Προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικός διαγωνισμός με χρήση πλειστηριασμού και αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων χρονικής διάρκειας δύο ετών.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε για δύο δραστικές ουσίες, προϋπολογισθείσας δαπάνης ποσού 19.892.270,61€ και κατακυρώθηκε στο ποσό των 5.312.649,89€, δηλαδή επετεύχθη εξοικονόμηση 14.579.620,71€ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,29%.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα