Ειδήσεις Υγείας

Νεφρολιθίαση: Αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Η νεφρολιθίαση είναι μία διαταραχή που προσβάλλει το 5-10% του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα της νεφρολιθίασης έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ φαίνεται πως είναι λίγο συχνότερη στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

«Αν και η διαταραχή μπορεί να έχει πολλές αιτίες, η συχνότερη αιτία νεοδιαγνωσθείσας νεφρολιθίασης είναι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός» αναφέρει η κα Εύα Κασσή, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διαταραχών Μεταβολισμού Ασβεστίου και Φωσφόρου στο Νοσοκομείο «Λαϊκό».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για νόσο των παραθυρεοειδών αδένων οι οποίοι εκκρίνουν την παραθορμόνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα μας, κρατώντας το ασβέστιο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Νεφρολιθίαση: Άλλα ενδοκρινικά αίτια

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός δεν είναι η μοναδική ενδοκρινική αιτία νεφρολιθίασης, επισημαίνει η κα Κασσή. Στο 50% των ατόμων με ιδιοπαθή (αγνώστου αιτιολογίας) νεφρολιθίαση, διαγιγνώσκεται ιδιοπαθής υπερασβεστιουρία. Συνήθως είναι οικογενής και κληρονομείται, ενώ οφείλεται σε μεταλλάξεις διαφόρων γονιδίων.

Το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία λίθων στους νεφρούς, που συνήθως αποτελούνται αμιγώς από ουρικό οξύ.

Ένα άλλο, σπανιότερο αίτιο νεφρολιθίασης είναι οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας (κυρίως ο υπερθυρεοειδισμός).

Επιπλέον, η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της πρόληψης ή της αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης, επίσης αποτελεί αίτιο νεφρολιθίασης. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει τα ανωτέρω συμπληρώματα να χορηγούνται με οδηγία του θεράποντα ιατρού.

Νεφρολιθίαση: Διατροφικές οδηγίες

Η καλή ενυδάτωση με πρόσληψη 2,5-3 λίτρων υγρών την ημέρα (με τη μορφή κυρίως νερού, αλλά και άλλων υγρών όπως καφές, τσάι, χυμοί – εκτός του γκρέιπφρουτ) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Συνιστάται επίσης περιορισμός της πρόσληψης αλατιού (χλωριούχου νατρίου) σε λιγότερα από 6 γραμμάρια ημερησίως, κυρίως σε όσους έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης.

Επίσης συνιστάται περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών (κρέας, πουλερικά, ψάρι) σε 0,8-1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, κυρίως σε όσους έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης.

Τροφές πλούσιες σε οξαλικά άλατα (σπανάκι, φασόλια, παντζάρια, σύκα, χουρμάδες, ξηροί καρποί, σοκολάτα, κακάο) αποτελούν διατροφικά αίτια ανάπτυξης νεφρολιθίασης και θα πρέπει να περιορίζονται.

Αντιθέτως, προτρέπεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (εκτός των προαναφερθέντων).

Παρ’ ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ιδιοπαθούς υπερασβεστιουρίας), η μείωση της πρόσληψης ασβεστίου κάτω από τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις δεν προλαμβάνει τη νεφρολιθίαση.

Αντιθέτως, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρωτοεκδήλωσης ή υποτροπής της νεφρολιθίασης. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται στους υγιείς ενήλικες η –κατά προτίμηση- διατροφική πρόσληψη συνολικά 1-1,2 γραμμαρίων ασβεστίου ημερησίως. Αν δοθούν συμπληρώματα ασβεστίου, πρέπει να χορηγούνται σε διαιρεμένες δόσεις (όχι μεγαλύτερες των 500 mg η κάθε μία) και κατά προτίμηση μαζί με το φαγητό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button