ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νέος επιδημιολογικός χάρτης: Ποιες περιοχές της Ελλάδας μπαίνουν στο «πορτοκαλί»

Μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο

Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι εκτός από την Αττική, οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Χαρακτηριστικά στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε προσοχή στους κατοίκους και στις Αρχές αυτών των νησιών ότι η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί.

Έτσι όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που «κοκκινίζουν» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Δύο τεστ την εβδομάδα από 17 Ιουλίου για μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό – Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Οι περιφερειακές ενότητες που ανεβαίνουν επίπεδο, και πάνε στο πορτοκαλί:

Γρεβενά
Ιωάννινα
Ανατολική Αττική
Βόρειος Τομέας Αθηνών
Πειραιάς
Δυτικός Τομέας Αθηνών
Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Δυτική Αττική
Λάρισα
Επίσης στο πορτοκαλί επίπεδο ανεβαίνουν Σαλαμίνα και Πάρος.

Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν -και μεταφέρονται στο κίτρινο- και οι περιφερειακές ενότητες:

Καρδίτσας
Λασιθίου
Μεσσηνίας
Άνδρου
Αχαΐας
Κοζάνης
Τήνου
Πρέβεζας
Ζακύνθου
Σύρου
Λέσβου
Θεσσαλονίκης
Θεσπρωτίας
Αρκαδίας
Κεφαλληνίας
Αιτωλοακαρνανίας

Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνει η Ικαρία, η Λέρος, η Λευκάδα, η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Χίος, η Μήλος και η Σέριφος. Επίσης, ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο.

Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown

Απαντώντας σε ερώτηση ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button