Συνεντεύξεις - Άρθρα

Νευραλγία Τριδύμου: Ένας ανυπόφορος πόνος

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργακούλιας, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Α Γ Γεννηματάς

Η Νευραλγία Τριδύμου εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 και δεξιά περισσότερο από αριστερά. Συνήθως δεν υπάρχει κληρονομικότητα.

Μπορεί να δίνει έντονα συμπτώματα για μια περίοδο, μετά να σταματά εντελώς και στη συνέχεια πάντοτε να επανεμφανίζεται συνήθως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς με νευραλγία τριδύμου υποφέρουν και βασανίζονται χρονίως από έντονο πόνο, εμφανίζοντας δυσκολία στη μάσηση, χάνοντας βάρος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς υποβάλλονται σε περιττές οδοντιατρικές επεμβάσεις και εξαγωγές πολλαπλών δοντιών χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η πιο κοινά αποδεκτή θεωρία της αιτίας της νευραλγίας τριδύμου είναι η αγγειακή συμπίεση. Υπάρχουν αγγεία που συνοδεύουν το νεύρο και αν προκαλέσουν πίεση σε αυτό τότε μπορεί να προκληθεί πόνος.

Επίσης , παθήσεις απομυελίνωσης όπως η πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να προκαλέσουν νευραλγία τριδύμου επί προσβολής του τριδύμου νεύρου. Τέλος υπάρχει αντιπαράθεση για το αν η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να σχετίζεται με αυτή την πάθηση.

Νευραλγία Τριδύμου: Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές πρέπει να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια πόνου. Για αυτό θα χρειαστεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με σκιαγραφικό για να αποκλειστεί η πιθανότητα όγκου, χαρακτηριστικά σκλήρυνσης κατά πλάκας ή η παρουσία αγγειακής ανωμαλίας που ασκεί πίεση στο νεύρο.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που αρκεί για τη διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου από αγγείο η τυπική κλινική εικόνα του ασθενούς, χωρίς απαραίτητα να αναδεικνύονται παθολογικά ευρήματα στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Είναι σημαντικό ο ασθενής να προσκομίζει την μαγνητική τομογραφία όταν ζητά την γνώμη του νευροχειρουργού.

Θεραπεία

Η θεραπεία της Νευραλγίας Τριδύμου περιλαμβάνει :

• Φαρμακευτική αγωγή

• Διαδερμικές επεμβάσεις με χρήση βελόνης

• Χειρουργική μικροαγγειακή αποσυμπίεση του νεύρου

Για αρκετούς ασθενείς η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ικανή να ελέγξει τα συμπτώματά τους ή οι παρενέργειές της δεν είναι ανεκτές, καθώς η παρατεταμένη χορήγηση φαρμάκων πέραν της προβλεπόμενης διετίας, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια.

Για αυτούς τους ασθενείς και για εκείνους που επιθυμούν οριστική θεραπεία χωρίς επιπλοκές όπως το αίσθημα αιμωδιών και η υπαισθησία του προσώπου από τις διαδερμικές τεχνικές η Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς προσφέρει την επιλογή της μικροαγγειακής αποσυμπίεσης μετά από έναν μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και που έχουν δώσει οριστική ανακούφιση από τον πόνο σε πολλούς ασθενείς της.

Η επέμβαση περιλαμβάνει μία μικρή τομή περίπου 5 εκατοστών πίσω από το αυτί στο τριχωτό της κεφαλής. Με τη βοήθεια του μικροσκοπίου αναγνωρίζεται το αγγείο που έρχεται σε επαφή και που πιέζει ή ερεθίζει το Τρίδυμο νεύρο και απομακρύνεται από αυτό.

Τα τελευταία χρόνια στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, εφαρμόζεται η τεχνική του ” sling retraction” (εικόνες a,b,c). Πλέον δεν τοποθετούμε μεταξύ του πιεσμένου νεύρου και του υπεύθυνου αγγείου μονωτικό-αφρώδες τεμάχιο teflon αλλά καθηλώνουμε την αγγειακή αγκύλη στο σκηνίδιο με τη βοήθεια λεπτού επιμήκους τεμαχίου συνθετικού υλικού.

Νευραλγία Τριδύμου: Ένας ανυπόφορος πόνος

Με το τρόπο αυτό διασφαλίζουμε για πάντα την απομάκρυνση του υπεύθυνου αγγείου από το τρίδυμο νεύρο. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται στην κλινική μας για την αντιμετώπιση και άλλων επώδυνων συνδρόμων όπως η νευραλγία γλωσσοφαρυγγικού και ο σπασμός ημιπροσώπου από πίεση του γλωσσοφαρυγγικού και προσωπικού νεύρου αντίστοιχα.

Νευραλγία Τριδύμου: Ένας ανυπόφορος πόνος

Στη Νευροχειρουργική του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», έχουν εκτελεστεί πολλές εκατοντάδες τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις με >95% επιτυχία και ύφεση του πόνου. Σε ειδικές περιπτώσεις που αφορούν ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και σε ασθενείς με νευραλγία τριδύμου που δεν αναδεικνύεται διεγχειρητικά κάποια σαφής αιτία, εκτελούμε υπερεκλεκτική διατομή κλάδων τριδύμου νεύρου και εκλεκτική δεσμιδοτομή .

Τέλος, να σημειωθεί ότι ασθενείς με συμπτώματα νευραλγίας τριδύμου, θα ήταν ορθό να απευθύνονται σε εξειδικευμένα Νευροχειρουργικά κέντρα τα οποία αντιμετωπίζουν συχνά την συγκεκριμένη παθολογία και καθοδηγούν τους ασθενείς στη σωστή επιλογή θεραπείας.

Νικόλαος Γεωργακούλιας, Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής
Π.Γ.Ν.Α Γ Γεννηματας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button