Ειδήσεις Υγείας

Νευρική ανορεξία: Αναγνωρίστε τη από αυτά τα σημάδια

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Νευρική ανορεξία: Αναγνωρίστε τη από αυτά τα σημάδια

Η νευρική ανορεξία είναι μια σύνθετη διατροφική διαταραχή, που εκδηλώνεται συνήθως στην εφηβεία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν όσους πάσχουν από νευρική ανορεξία είναι:

άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος,

έντονος φόβος ότι θα παχύνει και

πλήρως μια διαστρεβλωμένη εικόνα του υγιούς σώματος.

Σημάδια και συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας

Αυστηρή δίαιτα παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατος/η: Ακολουθεί αυστηρούς περιορισμούς στην δίαιτα. Ο πάσχων τρώει μόνο ορισμένες τροφές με λίγες θερμίδες. Θεωρεί ότι απαγορεύεται πάση θυσία να φάει “κακές”, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη.

Εμμονή με τις θερμίδες, τα γραμμάρια λίπους και τη διατροφή γενικότερα: Διαβάζει αναλυτικά τις ετικέτες των συσκευασιών τροφίμων, ζυγίζει διαρκώς την κάθε τροφή και πολύ συχνά διατηρεί “ημερολόγιο” με το τι ακριβώς έφαγε και πότε.

Προσποιείται ότι τρώει ή ψεύδεται σχετικά με τα γεύματα. Βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να μην καθίσει με άλλους να γευματίσει (“Έφαγα πολύ το μεσημέρι” ή “Το στομάχι μου δεν αισθάνεται καλά” κλπ).

Εμμονή με τις τροφές: Συνεχώς σκέφτεται τις ιδιότητες των τροφών. Τείνει να μαγειρεύει συχνά για τους άλλους, να συλλέγει συνταγές, να διαβάζει περιοδικά τροφίμων, ή να κάνει σχέδια για φαγητό έξω, χωρίς να τρώει τελικά πολύ λίγο.

Δραματική απώλεια βάρους: Ταχεία, δραματική απώλεια βάρους χωρίς κάποια ιατρική αιτία.

Εμμονή με την εικόνα του σώματος: Εμμονή με το βάρος, το σχήμα του σώματος, ή το νούμερο των ρούχων που φοράει. Συχνά, όταν ζυγίζεται ανησυχεί και εκνευρίζεται για την παραμικρή διακύμανση στο βάρος του/της.

Είναι άκρως επικριτικός/ή για την εμφάνισή του/της: Ξοδεύει πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέφτη ελέγχοντας για “ατέλειες”. Ποτέ δεν είναι “αρκετά λεπτός/ή”.

Αρνείται πεισματικά ότι είναι αδύνατος/η: Αρνείται ότι το χαμηλό σωματικό βάρος είναι πρόβλημα, ενώ προσπαθεί να το κρύψει (πίνοντας πολύ νερό πριν από ζυγιστεί, ή φορώντας ρούχα φαρδιά ή μεγάλου μεγέθους).

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button