
Νηστεία και Μεγάλη Εβδομάδα: Πώς δεν θα πάρετε βάρος – Ενδεικτικές επιλογές γευμάτων
Τι να προσέξετε στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας για να μην πάρετε βάρος
Η νηστεία του Πάσχα, αν και αποτελεί μια περίοδο αποχής από ζωικές τροφές, δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια κιλών. Στην πραγματικότητα, πολλοί παρατηρούν το αντίθετο: αύξηση του βάρους. Πώς γίνεται αυτό, τη στιγμή που αποφεύγουμε τροφές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά;
Η απάντηση κρύβεται στα συχνά διατροφικά λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αν και το πνεύμα της νηστείας εμπεριέχει την εγκράτεια και την αποτοξίνωση, η καθημερινή πρακτική πολλές φορές οδηγεί σε υπερκατανάλωση λιπαρών, τηγανητών και γλυκισμάτων, τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες και, τελικά, το σωματικό βάρος.
Γιατί παίρνουμε βάρος κατά τη νηστεία
Ο περιορισμός των ζωικών προϊόντων στερεί από τη διατροφή βασικές πηγές πρωτεΐνης και κορεσμού. Έτσι, νιώθουμε πείνα πιο συχνά και καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής. Τα νηστίσιμα γλυκά, όπως ο χαλβάς και τα παστέλια, αλλά και οι ξηροί καρποί, ενώ είναι θρεπτικά, είναι και θερμιδικά “βαριά”, γι’ αυτό απαιτούν προσοχή στην ποσότητα.
Τι να προσέξετε για να μην αυξήσετε το βάρος σας
Για να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό, δώστε προσοχή σε μερικά βασικά σημεία:
Περιορίστε την ποσότητα του λαδιού που προσθέτετε στο φαγητό.
Μην υπερβάλλετε με τα νηστίσιμα γλυκίσματα – ακόμη κι αν είναι «υγιεινά», παραμένουν πλούσια σε θερμίδες.
Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω φυτικών και θαλασσινών πηγών για να αποφύγετε απώλεια μυϊκής μάζας και να διατηρήσετε τον κορεσμό.
Προτιμήστε τα όσπρια και τις τροφές ολικής άλεσης, που συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας.
Επιλέξτε φρούτα αντί για χυμούς, ώστε να επωφεληθείτε και από τις φυτικές τους ίνες.
Ιδέες για νηστίσιμα γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη
Αν θέλετε να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα πρωτεΐνης, μπορείτε να δοκιμάσετε:
Μυδοπίλαφο με σαλάτα και λίγο ελαιόλαδο
Μακαρονάδα με γαρίδες και λαχανικά
Ψητά θαλασσινά με σαλάτα και ψωμί
Σουπιές με χόρτα και λίγο λάδι
Συνδυασμό από όσπρια και χταπόδι ή καλαμάρι
Στα ενδιάμεσα γεύματα, μπορείτε να προσθέσετε φυτικά ροφήματα ή γιαούρτια σόγιας με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης ή και λίγους ξηρούς καρπούς – πάντα με μέτρο.
Μετάβαση από τη νηστεία στην εορταστική περίοδο
Το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα φροντίστε η επαναφορά στα ζωικά προϊόντα να γίνει με σύνεση, ώστε να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές. Η απότομη και υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και αλκοόλ, μετά από περίοδο νηστείας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η παγκρεατίτιδα – κάτι που, δυστυχώς, παρατηρείται συχνά στα επείγοντα εκείνων των ημερών.
Γι’ αυτό, ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα, καλό είναι να διατηρείτε μια ισορροπία: απολαύστε το φαγητό και τη γιορτή, χωρίς υπερβολές. Άλλωστε, όπως μας διδάσκει και η νηστεία, το «παν μέτρον άριστον» είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός για υγεία και ευεξία.