Ειδήσεις Υγείας

Νηστεία του Πάσχα: Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Τι να προσέχουν πάσχοντες από διαβήτη και υψηλό ουρικό οξύ

Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών. Επίσης οι τροφές που επιτρέπονται στη νηστεία είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, που προστατεύουν συνολικά από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία. Ταυτόχρονα όμως περιέχουν και πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες (άμυλο) και πουρίνες (ουσίες που ανεβάζουν το ουρικό).

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.

Προσοχή με το ”ζάχαρο”

Η νηστεία απαιτεί επίσης ένα διαιτολόγιο που μπορεί να ακολουθηθεί, με μεγαλύτερη όμως προσοχή και με κατάλληλους συνδυασμούς, ακόμα και από άτομα με μεταβολικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η νηστεία οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αν αποφεύγουν τις υπερβολικές ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς μπορεί να πετύχουν καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Ουρικό οξύ και νηστεία

Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στη νηστεία είναι πλούσια σε πουρίνες, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Επομένως, οι πάσχοντες από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγουν θαλασσινά και οστρακοειδή (λ.χ. μύδια, χτένια, αστακό, καβούρια, στρείδια), τρόφιμα και ροφήματα με μαγιά, δημητριακά ολικής άλεσης, αλκοόλ και λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το κουνουπίδι.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button