Νομοσχέδιο Γκάγκα: Πράσινο φως από τη βουλή εν μέσω αντιδράσεων – Οργή από τους υγειονομικούς

Το νομοσχέδιο Γκάγκα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από γιατρούς και εργαζομένους στο ΕΣΥ αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο Γκάγκα, το οποίο μεταξύ άλλων δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Γκάγκα προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να απαντά πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις δίνονται περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στους γιατρούς.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη άσκησε δριμεία κριτική αναφέροντας μεταξύ άλλων: μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής, εν προκειμένω. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων.

Και δεν αλλάζετε με τίποτα μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχετε στη πλάτη σας 35.000 νεκρούς. Παρά το γεγονός ότι αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας: Που είναι οι διακηρύξεις σας για ενίσχυση του ΕΣΥ; Ποιο είναι το νέο ΕΣΥ που μας λέγατε ότι θα φτιάξετε μετά τη συλλογική τραγωδία της πανδημίας; Το ιδιωτικό ΕΣΥ εννοούσατε ;

Χρωστάτε μια απάντηση. Και εδώ δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το «απόρρητο» κύριε Πλεύρη.

Με το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση θέλει “επιστροφή στο 1983” παρενέβη και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το είπε δε, διαδεχόμενος στο βήμα τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υπενθυμίσει το “όχι” της ΝΔ “στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την υποστήριξη της Αριστεράς, το 1983”.

«Το νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή στο ήδη πληγωμένο και απαξιωμένο ΕΣΥ», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του ΕΣΥ. «Πάμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική, πελατειακή σχέση με τον ασθενή», εκτίμησε ο κ. Ξανθός.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλοιώνουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ και αναπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μόνο όσοι είχαν χρήματα και «Μπάρμπα στην Κορώνη» ,τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε «για νομοσχέδιο έκτρωμα που πρέπει να αποσυρθεί», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας».

Τα επιχειρήματα της Μίνα Γκάγκα

«Το νομοσχέδιο δίνει στην Υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: « σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε».

Η κ. Γκάγκα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως « δεν είστε προοδευτικοί αλλά οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα ΕΣΥ, 40 χρόνια πίσω. Δεν έχει σχέση με τις σημερινές ανάγκες».
« Είμαι γιατρός ΕΣΥ 32 χρόνια, το έχω υποστηρίξει όλη μου τη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι δουλειά όλων μας. Έχουμε γιατρούς που είναι παγκοσμίως γνωστοί, δεν μπορούν να πάνε να κάνουν μαθήματα και να πληρωθούν γιατί απαγορεύεται από το ΕΣΥ. Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ;

Πως θα κρατήσουμε τους γιατρούς αν δεν τους δώσουμε δυνατότητες; Θέλετε απολυταρχία και κρατισμό, η δημοκρατία έχει επιλογές όχι παρωπίδες»

HR:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα