Νομοσχέδιο Γκάγκα: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας στη Βουλή – Οι παγίδες και οι πληρωμές από τους πολίτες

Στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το νομοσχέδιο Γκάγκα

Εντός της εβδομάδας (την Πέμπτη κατά τον Θάνο Πλεύρη) αναμένεται να φθάσει στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Γκάγκα ώστε να ψηφιστεί.

Τι νομοσχέδιο Γκάγκα προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε γιατρούς, φορείς και κόμματα, αλλά οι ασθενείς είναι αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο καθώς με τις αλλαγές που προωθούνται έμμεσα θα οδηγούνται σε ιδιωτικές δαπάνες. Θα αναγκάζονται δηλαδή να πληρώνουν χρήματα από την τσέπη τους για να γιατρευτούν και να λάβουν υπηρεσίες.

Νομοσχέδιο Γκάγκα με ιδιωτικές δαπάνες

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς που αντιτίθενται στις αλλαγές σημειώνουν ότι ήρθε το τέλος του δωρεάν ΕΣΥ, αφού το νομοσχέδιο που εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ευνοεί ουσιαστικά μόνο ορισμένους Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές καθώς και καθηγητές ιατρικής να κάνουν ιδιωτικό έργο.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» εκτός των άλλων δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να εργάζονται κανονικά σε ιδιωτικές κλινικές κάνοντας χειρουργεία.

Για τους καθηγητές ιατρικής μάλιστα προβλέπεται ότι έχουν θα μπορούν κανονικά να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο σε ιδιωτικές κλινικές κάνοντας επεμβάσεις, αλλά ακόμη και ως επιστημονικοί σύμβουλοι σε διάφορες ιδιωτικές μονάδες επισήμως και χωρίς καμία άδεια ουσιαστικά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο Γκάγκα: «Δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.».

Μέχρι σήμερα δικαίωμα να χειρουργήσουν είχαν μόνο στο Ευγενίδειο το οποίο είναι πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα και έπειτα από σχετική έγκριση από το πανεπιστήμιο.

Αναπόφευκτα όσοι γιατροί του ΕΣΥ επιλέξουν να κάνουν ιδιωτικό έργο θα ωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα ή στα ιατρεία τους με διάφορες προφάσεις προκειμένου να εισπράξουν το αντίτιμο.

Οι προφάσεις αλλά και τα «τρικ» μπορεί να είναι:

-Μεγάλη αναμονή στο δημόσιο νοσοκομείο για μία χειρουργική επέμβαση. Για επίσπευση των διαδικασιών πρέπει ο ασθενής να πάει σε ιδιωτική κλινική.
Επιχείρημα που δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει κανείς αφού σήμερα οι λίστες αναμονής σε πολλά νοσοκομεία ξεπερνούν τον 1,5 χρόνο.

-Ιδιωτικές πληρωμές θα υπάρχουν και στα απογευματινά χειρουργεία τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και θα πραγματοποιούνται επίσης με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών που θέλουν να κάνουν άμεσα χειρουργείο

-Σε ότι αφορά μία απλή εξέταση μπορεί να χρησιμοποιείται αντίστοιχο επιχείρημα περί έλλειψης χρόνος και πολλών ασθενών που περιμένουν, ώστε ο πολίτης να καταλήγει το απόγευμα στο ιδιωτικό ιατρείο έναντι αμοιβής.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα