Νομοσχέδιο Γκάγκα: Πυρά από φορείς και κόμματα για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Όλο το παρασκήνιο

Σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις φαίνεται ότι φέρνει το νομοσχέδιο Γκάγκα στην κυβέρνηση

Βολές από φορείς της υγείας αλλά κι από κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται το νομοσχέδιο Γκάγκα το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία αλλά και να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Το νομοσχέδιο Γκάγκα προκαλεί έντονες αντιδράσεις κυρίως γιατί ανατρέπει το χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, προκαλώντας όμως προβλήματα στους ασθενείς αλλά ακόμη και στους ιδιώτες γιατρούς.

Το νομοσχέδιο συζητείται στις επιτροπές της Βουλής προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως η κυβέρνηση θα αλλάξει πλεύση και θα αποσύρει το άρθρο 10 που προκαλεί τις έντονες αντιρρήσεις.

Όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια την επόμενη βδομάδα χωρίς να εμπεριέχει αλλαγές στα επίμαχα άρθρα. Άλλωστε η κυβέρνηση κατέχει την πλειοψηφία και μπορεί να προωθήσει άμεσα προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Και εσωτερικά «βέλη» για το νομοσχέδιο Γκάγκα

Ωστόσο φαίνεται ότι το νομοσχέδιο Γκάγκα προκαλεί τριγμούς και στο ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για τις ρυθμίσεις που προβλέπει.

Και αυτό διότι φαίνεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στις τοπικές κοινωνίες καθώς με τις αλλαγές που θα εδραιωθούν στο ΕΣΥ οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα χάσουν ουσιαστικά τις δωρεάν υπηρεσίες στο σύστημα.

Υγειονομικοί και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από τη Βουλή
Πηγή ΦΩΤΟ: ΠΑΜΕ

Εξάλλου ο φόβος είναι ότι οι γιατροί του ΕΣΥ που θα εργάζονται ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό τομέα, τεχνηέντως θα προωθούν τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα ή στο ιατρείο τους. Ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και χρόνια πριν όταν οι γιατροί του ΕΣΥ διατηρούσαν παράνομα ιδιωτικό ιατρείο, αλλά και από τους γιατρούς του ΙΚΑ που επισήμως έκαναν και ιδιωτικό έργο.

Η κριτική που δέχεται κυβέρνηση στο εσωτερικό της σχετίζεται κυρίως με το χρόνο επιλογής προώθησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το οποίο να σημειωθεί ότι βγήκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς προηγουμένως να αποσταλεί καν στους εμπλεκόμενους φορείς.

Όσοι κατακρίνουν την κυβέρνηση για την επιλογή της αυτή ακόμη και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν πως τέτοιες ριζικές αλλαγές θα έπρεπε να γίνουν μετά τις εκλογές ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις.

Οι φωνές αυτές πάντως δεν περνούν απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου, λένε πηγές του HealthReport.gr, καθώς τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ανησυχία και αναζητείται τρόπος αντιμετώπισης της επικοινωνιακής κρίσης πριν αυτή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα