Νοροϊός: Πώς θα προστατευτείτε- Οδηγίες- «SOS»
Νοροϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς θα προστατευτείτε
Ο νοροϊός εξαπλώνεται και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αυξάνονται κατακόρυφα.
Όπως αναφέρουν το CDC οι νοροϊοί αποτελούν μια σημαντική αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας με παγκόσμια κατανομή, ενώ πολύ συχνά προκαλούν επιδημίες. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες προειδοποιούν τους ασθενείς να παραμένουν σε καραντίνα για 48 ώρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.
Ο ιός μεταδίδεται τυπικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, αλλά μεταδίδεται και αερογενώς μέσω των σωματιδίων που δημιουργούνται από τον εμετό. Η νόσος είναι οξεία μετά από μια περίοδο επώασης 24-48 ωρών, ήπια συνήθως σε ένταση αν και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους.
Νοροϊός: Τα συμπτώματα
Ο νοροϊός προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, ναυτία, πόνο στο στομάχι και υψηλό πυρετό, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.
Αν και η γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε 2-3 ημέρες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, λόγω του κινδύνου αφυδάτωσης.
Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.
Χειμώνας και συγχρωτισμός πάντως – ο συγχρωτισμός είναι παράγοντας που συμβάλλει στην έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας από νοροιό – αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Πώς θα προστατευτείτε
Οι νοροϊοί κάνουν συνήθως τον «κύκλο» τους, με τα φάρμακα να στοχεύουν βασικά στα συμπτώματα.Τα αντιβιοτικά βοηθούν γιατί πρόκειται για ιογενή και όχι βακτηριακή μόλυνση, ενώ η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη νόσηση
Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
Αποφύγετε τρόφιμα και νερό που μπορεί να είναι μολυσμένα
Καθαρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε
Μαγειρέψτε καλά τα θαλασσινά
Εάν είστε άρρωστοι:
Μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους
Αποφύγετε να ετοιμάζετε φαγητό για άλλους εάν είστε άρρωστοι με εμετό/διάρροια
Απολυμάνετε επιφάνειες και πάγκους που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
Σύμφωνα με το CDC, περίπου τα μισά από τα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με τρόφιμα και προκαλούνται από νοροϊό συνδέονται με εστιατόρια ή περιβάλλοντα που σχετίζονται με τρόφιμα. Η αρχή γίνεται όταν κάποιος από το προσωπικό νοσεί και αγγίζει τα τρόφιμα ή όταν αυτά είναι μολυσμένα.
Μάλιστα το χειρότερο είναι πως τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με νοροϊό συνήθως φαίνονται και μυρίζουν φυσιολογικά ενώ δεν έχουν ούτε αλλοιωμένη γεύση.
Ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ιδίως σε κλειστούς χώρους – όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, γηροκομεία, σχολεία και κρουαζιερόπλοια. Ο νοροϊός είναι άλλωστε δύσκολο να εξαλειφθεί, καθώς αντέχει τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες και στα περισσότερα απολυμαντικά.
ΠΗΓΗ: www.cdc.gov