ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Νοσοκομείο Αττικόν: Στα 85 έφτασαν τα ράντζα στην εφημερία – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι οι εικόνες ντροπής επέστρεψαν ξανά στο νοσοκομείο Αττικόν

Πλημμύρισε  ξανά με ράντζα το νοσοκομείο Αττικόν καθώς στη λήξη της εφημερίας του ανήλθαν σε 85 όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.ν».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε πώς «πλημμυρίζουν με ράντζα και φορεία τα νοσοκομεία. 85 ράντζα σήμερα στο «Αττικόν» νοσοκομείο μετά από εφημερία. Γολγοθάς είναι η διευθέτηση των ασθενών που εισάγονται με παθολογικά προβλήματα».

Τα νοσοκομεία σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δεν φρόντισαν να αναπτύξουν τις απαραίτητες παθολογικές κλίνες, δεν προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα «να καθίσταται επισφαλείς η διαχείριση των παθολογικών και πνευμονολογικών ασθενών».

Η αναμονή στα νοσοκομεία φτάνει και τις 8 ώρες

«Οι ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα ταλαιπωρούνται πάνω από 8 ώρες για να εξυπηρετηθούν λόγω ελλείψεων προσωπικού, σοβαρών προβλημάτων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού(οικογενειακού) γιατρού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

«Σε πολλά νοσοκομεία ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, φορεία στις παθολογικές κλινικές, σε πολλά άλλα παραμένουν οι ασθενείς επί ημέρες πάνω σε φορεία στα επείγοντα, σε άλλα νοσηλεύονται στη διασπορά δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων, με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

Παράδειγμα τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, «Άγιος Ανδρέας» και «Ρίο» εξυπηρετούν παθολογικά και άλλα περιστατικά από όλη τη Δυτική Ελλάδα, επειδή πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. Έτσι τα δύο αυτά νοσοκομεία κάθε επόμενη ημέρα εφημερίας στα επείγοντα γεμίζουν φορεία με νοσηλευόμενους ασθενείς που παραμένουν εκεί επί ημέρες.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να μην αναπτύξουν ράντζα αναγκάζονται και νοσηλεύουν τα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι διαθέτουμε λιγότερα ανεπτυγμένα νοσοκομειακά κρεβάτια από όσα χρειαζόμαστε και μάλιστα «πολλά εξ αυτών λειτουργούν με επισφάλεια λόγω ελλείψεων προσωπικού».

Στο ΕΣΥ λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους και ο μέσος όρος νοσοκομειακών κλινών στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Πάνω από 500 άτομα αρνούνται να πάρουν εξιτήριο

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία είναι η παραμονή σε αυτά ανθρώπων που δεν έχουν που να πάνε, λόγω έλλειψης προνοιακών δομών.

«Στα νοσοκομεία παραμένουν επί μακρόν πάνω από 500 άτομα πρώην ασθενείς που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο επειδή δεν έχουν που να πάνε», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος .

Πολλοί ασθενείς επιλέγουν μεγάλα συγκεκριμένα νοσοκομεία για νοσηλεία επειδή θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλή.

«Το μείζον αυτό πρόβλημα θα επιλυθεί με την ανάπτυξη περισσότερων νοσοκομειακών κλινών με ασφάλεια, τις προσλήψεις προσωπικού, την μονιμοποίηση συμβασιούχων, την αύξηση μισθών, κίνητρα, ένταξη στα ΒΑΕ. Εάν δεν καταστήσουμε ελκυστικό το ΕΣΥ ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει σύντομα τη πόρτα», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button