Ειδήσεις Υγείας

Νόσος των Λεγεωναρίων: Συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Η Νόσος των Λεγεωναρίων παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια

Η Νόσος των Λεγεωναρίων, γνωστή και ως Legionnaires’ disease, είναι μια σοβαρή πνευμονική λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila.

Αυτό το βακτήριο βρίσκεται φυσικά σε φρέσκα νερά, όπως λίμνες, ποτάμια και εκβολές υδάτων, αλλά μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί σε:

Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού

Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
Θερμές ιαματικές πηγές

Ιαματικά λουτρά
Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)

Σιντριβάνια
Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σωματιδίων που περιέχουν το βακτήριο. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προκληθούν από την εκπομπή αερίων ή αερολυμάτων που περιέχουν το βακτήριο, όπως κατά τη χρήση ντους ή την λειτουργία ψυκτικών συστημάτων.

Η παρουσία του βακτηρίου Legionella pneumophila σε χώρους όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κολυμβητήρια, υδρομασάζ που οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το νερό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Νόσος των Λεγεωναρίων: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Νόσου των Λεγεωναρίων μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως εμφανίζονται 2-10 ημέρες μετά την έκθεση στην ασθενούς πηγή του μικροοργανισμού.

Ορισμένα από τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πυρετός: Υψηλός πυρετός (συνήθως άνω των 39°C) είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της νόσου.

έντονη κούραση και αδυναμία.

βήχας που συνοδεύεται από πόνο στο στέρνο και δυσκολία στην αναπνοή.

Κεφαλαλγία

Μυαλγίες

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σοβαρές περιπτώσεις της Νόσου των Λεγεωναρίων μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ανοσολογικές αντιδράσεις και ανεπάρκεια οργάνων.

Νόσος των Λεγεωναρίων: Αντιμετώπιση – πρόληψη

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της Νόσου των Λεγεωναρίων γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Νόσο των Λεγεωναρίων νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για ένα συγκεκριμένο διάστημα, προκειμένου να λάβουν αντιβιοτική θεραπεία και να παρακολουθούνται στενά.

Σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διάρκεια της θεραπείας, ακόμα κι αν οι συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει υποτροπή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόληψη είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση της Νόσου των Λεγεωναρίων. Οι προληπτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την καθαριότητα και τη συντήρηση των συστημάτων ψύξης, την απολύμανση των ντους και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, ιδίως σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις που φιλοξενούν ηλικιωμένους.

ΠΗΓΕΣ:https://www.mayoclinic.orghttps://www.cdc.govhttps://eody.gov.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button