ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ο κορονοϊός… έχει αλλάξει: Πού έγινε καλύτερος και πού έγινε χειρότερος

Τελείως διαφορετικός ο κορονοϊός, πού έχει αλλάξει

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας εν μέσω καλοκαιριού και εξήγησε το πώς έχει αλλάξει ο ιός.

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση για την αλλαγή του κορονοϊού, απάντησε πως έχει αλλάξει πλήρως.

«Από επιδημιολογικής άποψης, ο κορονοϊός έχει αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς είναι πιο μεταδοτικός, όμως έχει αλλάξει προς το καλύτερο αναφορικά με την παθογονικότητα και τη νοσογονικότητά του.

«Πλέον, οι ασθενείς δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη γιατί ο ιός δεν προσβάλει το κατώτερο αναπνετστικό και δεν προκαλεί πνευμονίες. Σε ανθρώπους άνω των 80 ετών (αυτοί είναι που νοσηλεύονται κυρίως αυτήν την περίοδο), ο ιός προκαλεί μία αποδιοργάνωση υποκείμενων νοσημάτων.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωής του είναι άτομα άνω των 85 ετών, οι οποίοι έχουν πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ένα προσδόκιμο ζωής που δεν είναι πολύ μεγάλο.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο «πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι τουλάχιστον τριπλάσιος, ενώ υπάρχουν περίοδοι που είναι και τετραπλάσιος.

Εάν χθες είχαμε 17.000 κρούσματα, στην ουσία αυτά είναι κοντά στις 50.000. Τα ενεργά κρούσματα είναι γύρω στις 500.000» δήλωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως 1-2 στα 100 άτομα έχουν κορονοϊό.

Τέλος, σχετικά με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο κ. Τζανάκης είπε πως αυτό που έχει παρατηρήσει είναι πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Τώρα, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σώσει κάποιον από μόλυνση είναι να φοράει μάσκα και να βάζει πολύ προσεκτικά αντισηπτικό όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button