ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Οι 2 αλλαγές Πλεύρη για να αυξηθεί η δαπάνη στα καινοτόμα φάρμακα – Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση με τις φαρμακοβιομηχανίες

Τι θα κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες μετά τη συνάντηση με τον Θάνο Πλεύρη που δεν κατέληξε σε συμφωνία για τα φάρμακα

Ένας αγώνας ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τα φάρμακα αλλά και την κατανομή της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, δίνεται μεταξύ υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες βράδυ χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα πρέπει να μοιραστεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μεταξύ των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων και των σκευασμάτων που πωλούνται από τα φαρμακεία.

Παρότι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ζήτησαν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ (σήμερα κινείται στα 2,088 δις ευρώ), ώστε να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καταβάλει ο κλάδος με την υπέρβαση της δαπάνης, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε – όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – ότι δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον κονδύλια.

Γι αυτό και όπως υπογραμμίζουν διασταυρωμένες πηγές του HealthReport.gr, θα κάνει δύο κινήσεις ώστε να αυξηθεί κατά περίπου 70 εκατ. η δαπάνη για τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που θα καταλαμβάνουν και το μικρότερο ποσοστό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Τι είπαν οι εταιρείες

Άλλωστε οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ και PIF) που συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη επεσήμαναν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση του clawback και για την αύξηση της δαπάνης για τα καινοτόμα φάρμακα, ορισμένες θεραπείες θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα όπως μεταφέρουν διασταυρωμένες πηγές του HealthReport.gr, προειδοποίησαν ότι κάποιες εταιρείες μπορεί ακόμη και να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

Ο κλάδος πάντως προτίθεται τις επόμενες ημέρες να απευθυνθεί και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ώστε να κλεισθεί ραντεβού και να διατυπωθούν τα αιτήματα, ενώ θα προηγηθεί και μία επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι 2 αλλαγές Πλεύρη στα φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί για τα φάρμακα, με το μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης να πηγαίνει στα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία και το υπόλοιπο στα σκευάσματα που διατίθενται είτε μέσω των νοσοκομείων (1Α) είτε μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (1Β).

Τι αλλάζει στα φάρμακα

Ωστόσο θα προχωρήσει σε διόρθωση του αρχικού ποσοστού που έχει κατανείμει τη δαπάνη, ώστε να μην πληγούν σε μεγάλο βαθμό οι εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα.

Η αρχική απόφαση του Θάνου Πλεύρη όριζε ότι το 62% του κλειστού προϋπολογισμού θα αφορά στα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία και 38% τα καινοτόμα φάρμακα.

Παρότι χθες βράδυ επρόκειτο να ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών το νέο διορθωμένο ποσοστό στο “μοίρασμα” της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Θάνος Πλεύρης τους γνωστοποίησε ότι οι τελικές αποφάσεις του θα ανακοινωθούν επισήμως τη Δευτέρα.

-Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο υπουργός Υγείας θα καταλήξει μεταξύ 58-59% του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία ώστε το υπόλοιπο ποσοστό να δοθεί για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τόσο για τα λεγόμενα 1Α όσο και για τα 1Β.

-Ταυτόχρονα προτίθεται να αφαιρέσει από τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ τα κονδύλια που διαθέτει το ΙΦΕΤ για τις εισαγωγές φαρμάκων. Ένα κονδύλι που θα κυμανθεί στα 20 εκατ. ευρώ, αφού θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό μόνο το κέρδος του ΙΦΕΤ και όχι το σύνολο της δαπάνης του που κινείται στα 100 εκατ. ευρώ, μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr.

Με τις δύο αυτές κινήσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι η δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) θα αυξηθεί κατά 50 με 70 εκατ. ευρώ.
Έτσι με βάση τους υπολογισμούς, το κονδύλι από 790 εκατ. ευρώ θα φθάσει από 840 έως 870 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button