ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη στοματική υγεία

Γράφει η Μαρία Μενενάκου Γενική Γραμματέας Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Αρχική > ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ > Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη στοματική υγεία

Σταμάτησε η ανάσα των οδοντιάτρων της χώρας όταν ανακοινώθηκε η προσωρινή διακοπή των κλινικών δοκιμών του νέου πολυαναμενόμενου εμβολίου.

Παρόλο που ο κλάδος μας γρήγορα προσαρμόστηκε στις νέες εργασιακές συνθήκες, δεν εισέπραξε σε καμία περίπτωση την νέα πραγματικότητα σαν κανονικότητα. Αντίθετα, βιώνουμε μία στρέβλωση της απρόσκοπτης στενής σχέσης με τον ασθενή μας.

Εμείς, οι υπηρέτες του κέντρου του προσώπου, της έκφρασης της ψυχής, του χαμόγελου, εισπράττουμε την αναγκαστική κάλυψή του, σαν μείωση της προσωπικότητας και κατ´ επέκταση σαν μείωση της ανθρώπινης αξίας.

Με το βάρος του ακρωτηριασμού αυτής της θεραπευτικής σχέσης δημιουργήσαμε και εφαρμόσαμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα οδοντιατρεία μας, κωδικοποιώντας ίσως, πιο έγκαιρα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ή την βόρεια Αμερική, ένα νέο τρόπο λειτουργίας -το «πρωτόκολλο αυξημένης επαγρύπνησης».

Η επιτυχής εφαρμογή του είχε σαν αποτέλεσμα να προστατεύσουμε παρά την απουσία κρατικού σχεδιασμού τόσο τους ασθενείς μας όσο και την δημόσια υγεία.

Ο κλάδος μας, που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγνωριστεί ως πρώτος σε επικινδυνότητα εκθέσεις, αντιμετώπισε μόνος του επαρκώς την πρόκληση.
Και ενώ διαβάζαμε ιστορίες τρόμου από την μεγάλη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες οι ασθενείς εκτόνωναν μόνοι τους αποστήματα οδοντικής αιτιολογίας στο σπίτι τους και κατέληγαν τελικώς να νοσηλεύονται, εμείς, οι Έλληνες Οδοντίατροι κρατήσαμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία μας για τα επείγοντα περιστατικά.

Τα κρατήσαμε ανοιχτά, γυμνοί και απροστάτευτοι, διότι παρουσιάστηκαν ελλείψεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας στα μέσα ατομικής προστασίας που ήταν τόσο απαραίτητα για εμάς.

Ο κορωνοϊός όμως δεν έφερε «πλήγμα» μόνο στα οδοντιατρεία, αλλά «χτύπησε» και την στοματική υγεία των πολιτών. Από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα.

Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα.

Πέρα από τον προφανή λόγο που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, να τονίσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις και στους οποίους πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ένας από αυτούς είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεεργασίας. Όταν δουλεύουμε με το σώμα -μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή.

Για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητό: εάν αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο τα δόντια σας ακουμπάνε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους δημιουργείται φθορά -διότι η φυσιολογική στάση χαλάρωσης κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση.

Εκτός από την τηλεργασία, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.

Τέλος πολλοί από εμάς έχουμε παραμελήσει τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για προληπτικούς λόγους, με επακόλουθη σημαντική επιβάρυνση της στοματικής μας υγείας.

Αγαπητοί μας ασθενείς, αγαπητοί μας φίλοι και εσείς και εμείς έχουμε επηρεαστεί από αυτή την πανδημία. Ώσπου να βρεθεί το αναμενόμενο εμβόλιο, εμπιστευθείτε μας για να σας βοηθήσουμε τόσο με τα συνήθη προβλήματά σας όσο και με αυτά που προέκυψαν από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργήθηκαν και ας κρατήσουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι αυτή η κρίση θα μας βγάλει και τους δύο πιο δυνατούς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button