ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Οι «κόφτες» Άδωνι Γεωργιάδη στα φάρμακα για να μειωθεί η δαπάνη – Τι αλλάζει για ασθενείς και εταιρείες

Οι αλλαγές στα φάρμακα δια χειρός υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Με νέους «κόφτες» στα φάρμακα σκοπεύει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης να περιορίσει τη δαπάνη και να βάλει φρένο στο στρεβλό σύστημα του clawback.

Ήδη ο υπουργός Υγείας το τελευταίο διάστημα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ), ώστε να τους ανακοινώσει τις προθέσεις του αλλά και τη δέσμη μέτρων που προτίθεται να προωθήσει στα φάρμακα το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα όπως ο ίδιος τους έχει γνωστοποιήσει προτίθεται να λάβει μέτρα για να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές κατά 300 εκατ. που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (clawback) αλλά οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να υπάρξουν και νέοι περιορισμοί στην ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, αφού τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προβλέπουν ένα άκρως πιεστικό σύστημα συνταγογράφησης αλλά και αυστηρούς ελέγχους στη διάθεση των ακριβών φαρμάκων.

Οι «κόφτες» Άδωνι Γεωργιάδη στα φάρμακα

Έρχονται αλλαγές στον ΕΟΦ από το υπουργείο Υγείας

Τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοσθούν από το υπουργείο Υγείας για να μειωθεί η δαπάνη στα φάρμακα περιλαμβάνουν:

Αυστηρούς ελέγχους στην χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων με την ενεργοποίηση των ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία ώστε ένα σκεύασμα να λαμβάνει το πράσινο φως πριν χορηγηθεί σε ασθενείς.

-Εφαρμογή νέων περιορισμών στις εισαγωγές φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας και έρχονται για Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ. Και αυτό διότι στόχος είναι να μειωθεί η δαπάνη του ΙΦΕΤ που σήμερα αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά ασθένεια πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε πάθηση θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς.

Εντατικοποίηση ελέγχων στους γιατρούς που συνταγογραφούν μέσω του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα της λιανικής, ώστε να μειωθεί και από εκεί η δαπάνη και να μην υπάρχουν υπερβάσεις.

Αύξηση των τιμών σε εκατοντάδες φάρμακα ευρείας χρήσης, με στόχο αυτά να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να αυξηθούν οι τιμές, καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Όμως η νέα αυτή τακτική του υπουργείου Υγείας θα επιφέρει αύξηση στη συμμετοχή για χιλιάδες ασθενείς, αφού όσο αυξάνεται η τιμή των σκευασμάτων τόσο αυξάνεται αναλογικά και η συμμετοχή για τους πάσχοντες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button