Ειδήσεις Υγείας

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ποια εμβόλια συστήνονται πριν το ταξίδι στην Γαλλία

Οι Ολυμπιακοί αγώνες το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός θα γίνουν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου

Οι Ολυμπιακοί αγώνες πλησιάζουν και πολλοί ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην πόλη του Φωτός για τους παρακολουθήσουν από κοντά.

Μάλιστα ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις είναι μαζικές συναθροίσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών, σε συγκεκριμένο τόπο, για συγκεκριμένο σκοπό και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η συμμετοχή σε μαζική συγκέντρωση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως νοσήματα που μεταδίδονται με τσίμπημα εντόμων και νοσήματα των οποίων η μετάδοση ευνοείται από τις συνθήκες συνωστισμού όπως γρίπη, Covid-19, ιλαρά, ιογενείς ηπατίτιδες, διάρροια των ταξιδιωτών. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες πριν ταξιδέψουν στην Γαλλία ενώ συστήνει την επικαιροποίηση του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί του Οργανισμού συστήνουν προς τους ταξιδιώτες και τα μέλη των αποστολών να κάνουν τα παρακάτω εμβόλια:

Εμβόλιο Τετάνου – Διφθερίτιδας – Κοκκύτη – Πολιομυελίτιδας: συστήνεται αναμνηστική δόση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια

Εμβόλιο Ιλαράς – Παρωτίτιδας – Ερυθράς (MMR):συστήνεται σε όσους δεν έχουν λάβει 2 δόσεις ή δεν έχουν νοσήσει.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της ΕΕ/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Από το 2023 έως σήμερα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στις χώρες της Ευρώπης, με την Ρουμανία να σημειώνει τα περισσότερα κρούσματα.

Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η Γερμανία και η Γαλλία ανήκουν στις πρώτες πέντε Ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Εμβόλιο ηπατίτιδας Α: συστήνεται σε ταξιδιώτες χωρίς ανοσία.Το εμβόλιο συστήνεται να γίνεται 2 – 4 εβδομάδες ή το αργότερο 7 – 10 μέρες πριν το ταξίδι. Σε περίπτωση καθυστέρησης μπορεί να γίνει και άμεσα πριν την αναχώρηση.

Το εμβόλιο χορηγείται είτε σε μία δόση, οπότε παρέχεται προστασία για ένα έτος, είτε σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 – 12 ή 18 μηνών οπότε παρέχεται προστασία που μπορεί να κυμαίνεται από 10 – 20 έτη ή περισσότερο

Εμβόλιο ηπατίτιδας Β: συστήνεται εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος έκθεσης σε αιματογενώς ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Εμβολιασμός για COVID-19

Εμβόλιο για την εποχική γρίπη

Εμβόλιο ανεμοβλογιάς

Μετά την επιστροφή

Παρακολουθείτε την υγεία σας για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή σας. Εάν αρρωστήσετε, ενημερώστε τον γιατρό σας για το πρόσφατο ταξίδι και τις δραστηριότητές σας. Τα συχνότερα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή είναι ο πυρετός, η διάρροια και δερματολογικά προβλήματα.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τον ταξιδιώτη στο εξωτερικό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button