Ειδήσεις Υγείας

Οξύς πονόλαιμος: 5 «σωτήριες» λύσεις για άμεση ανακούφιση

Υπολογίζεται ότι ο πονόλαιμος ταλαιπωρεί το 80% του πληθυσμού

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Οξύς πονόλαιμος: 5 «σωτήριες» λύσεις για άμεση ανακούφιση

Ο πονόλαιμος αποτελεί το πιο… δημοφιλές σύμπτωμα πολλών ιώσεων και μικροβιακών λοιμώξεων.

Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί όλες τις εποχές το 80% του πληθυσμού και δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα.

Ο ερεθισμός, ο οξύς πόνος ή η δυσκολία στην κατάποση που προκαλεί ο πονόλαιμος  επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Τα συμπτώματα του πονόλαιμου τείνουν να κορυφώνονται το πρωί και το βράδυ.

Δείτε ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές λύσεις

Γαργάρες με αλατόνερο

Το αλατόνερο καταπραΰνει τη φλεγμονή καταπολεμώντας την οξύτητα που προκαλεί τον ερεθισμό στο λαιμό. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των ερεθιστικών ουσιών από την επιφάνεια του λαιμού. Διαλύστε ¼ έως ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό και κάντε γαργάρες κάθε μία ή δύο ώρες.

Πίνετε παγωμένα

Μπορεί η αίσθηση να μην είναι ευχάριστη, λειτουργεί όμως όπως η χρήση πάγου στον στραμπουλιγμένο αστράγαλο: προκαλεί μούδιασμα και μείωση της φλεγμονής στο λαιμό.

Αποφύγετε τις όξινες τροφές

Η παλινδρόμηση οξέων αποτελεί κοινή αιτία πονόλαιμου. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα τηγανιτά και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

Τσάι με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Προσθέστε λίγο κουρκουμά στο τσάι σας ή το αλατόνερο με το οποίο κάνετε γαργάρες.

Αντιφλεγμονώδη

Η ιβουπροφαίνη έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, που οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών. Η λήψη της βοηθά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και του ερεθισμού του λαιμού. Ζητήσετε από τον γιατρό να σας συστήσει την κατάλληλη δοσολογία.

Στην περίπτωση που…

Στην περίπτωση που ο πονόλαιμος διαρκέσει περισσότερο από 48 ώρες, μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη, π.χ. από στρεπτόκοκκο. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να πάρετε κάποια αντιβίωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button