Ειδήσεις Υγείας

Παγκρεατίτιδα: Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Η παγκρεατίτιδα είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος το οποίο βρίσκεται στο άνω μέρος της κοιλιάς, πίσω από το στομάχι και παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η παγκρεατίτιδα «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες, ενώ συνδέεται με τον αλκοολισμό αλλά και από τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης (που προκαλούνται από χολόλιθους που φράσουν τον χοληδόχο πόρο στο σημείο που συνδέεται στο δωδεκαδάκτυλο).

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

-Ιογενείς λοιμώξεις (παρωτίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα Α και Β).
-Υπερτριγλυκεριδαιμία, υπερπαραθυρεοειδισμός ή υπερασβεσταιμία
-Κυστική ίνωση

-Σύνδρομο Reye στα παιδιά
-Καρκίνος του παγκρέατος
-Χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του παγκρέατος (επεμβάσεις στον χοληδόχο πόρο) ή τραυματισμός.

Συμπτώματα

Η πλειοψηφία των επεισοδίων οξείας παγκρεατίτιδας είναι  ήπια. Μπορεί όμως να εκδηλωθούν και επεισόδια με έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό, αδυναμία και ίκτερο. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί αμέσως το γιατρό καθώς η βαρύτητα των συμπτωμάτων δεν αντανακλά απαραίτητα την έκταση της βλάβης.

Πάντως το πιο κοινό σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδας είναι ο πόνος ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αυξηθεί σταδιακά. Συνήθως επικεντρώνεται στην άνω μεσαία ή στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς και πολύ συχνά ξεκινά ή επιδεινώνεται μετά το φαγητό.

Εκτός από τον πόνο η νόσος εμφανίζεται και με άλλα συμπτώματα όπως:

Ναυτία (μερικοί άνθρωποι κάνουν εμετό, αλλά αυτός δεν φέρνει ανακούφιση των συμπτωμάτων)

Πυρετός, ρίγη, ή και τα δύο

Πρήξιμο στην κοιλιά, η οποία γίνεται πολύ ευαίσθητη στην αφή

Ταχυκαρδία

Αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης

Ευερεθιστότητα

Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

Πονοκέφαλος

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία περιλαμβάνει έλεγχο του πόνου, νηστεία και «ξεκούραση» του παγκρέατος για αρκετές ημέρες ως λίγες εβδομάδες, ώσπου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο κατά την περίοδο αυτή και όλα τα υγρά και η διατροφή χορηγούνται ενδοφλέβια. Οι επιπλοκές παρακολουθούνται και θεραπεύονται όποτε εμφανιστούν, για παράδειγμα με αντιβιοτικά για λοιμώξεις. Αν η οξεία παγκρεατίτιδα οφείλεται σε χολολίθους, ίσως χρειαστεί χειρουργείο για την αφαίρεση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλός σίδηρος: Με αυτές τις τροφές θα τον ενισχύσετε

Δείτε τις τροφές-βάλσαμο για το στομάχι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button