Ειδήσεις Υγείας

Παγωμένα δάχτυλα: 7 παθήσεις και τα συμπτώματα τους

Τα παγωμένα δάχτυλα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα όταν ο υδράργυρος δείχνει χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περίπτωση όμως που τα δάχτυλα είναι συνεχώς κρύα ακόμη και όταν έχει ζέστη, τότε υπάρχει η πιθανότητα αυτό να σχετίζεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Μάθετε σε ποιες παθήσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα τα παγωμένα δάχτυλα

1. Σύνδρομο Ρεϊνό

Το σύνδρομο Ρεϊνό (Raynaud’s disease) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες που παγώνουν τα χέρια ή  καιτα πόδια. Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η προστασία των χεριών από το κρύο, αποδεικνύονται επαρκείς για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.

2. Αυτοάνοσα νοσήματα

Η ευαισθησία των χεριών στο κρύο μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη αυτοάνοση πάθηση όπως:

Ο λύκος,

το σκληρόδερμα και

η ρευματοειδής αρθρίτιδα που μπορεί να πυροδοτήσουν το σύνδρομο Ρεϊνό (δευτεροπαθές σύνδρομο Ρεϊνό).

3. Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί τότε εκδηλώνονται συμπτώματα όπως:

η επίμονη κούραση,

η δυσκοιλιότητα,

η ανεξήγητη αύξηση του βάρους και το

μόνιμο αίσθημα κρύου.

4. Διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία του αίματος συνεπάγεται ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος και έτσι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στα άκρα,

5. Αναιμία

Η αναιμία εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι σε χαμηλά επιπεδα με συνέπεια να επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος. Σε αυτή την περίπτωση το σώμα τροφοδοτεί με αίμα πρώτα τα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, με αποτέλεσμα τα άκρα να μένουν κρύα

6. Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και κατ’ επέκταση σε αναιμία. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αιτία που παγώνουν τα δάχτυλα.

7. Υπόταση

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή, τα αιμοφόρα αγγεία κατευθύνουν το αίμα προς τα ζωτικά όργανα, επομένως η αιμάτωση των άκρων δεν είναι επαρκής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button