Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Παιδιά και παραλία: Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν

Από ποιες δερματικές μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία

Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα με τα παιχνίδια στην παραλία όμως αρκετά συχνά ταλαιπωρούνται από διάφορες δερματικές παθήσεις.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά που παίζουν με τα κουβαδάκια τους και κάθονται στην παραλία με βρεγμένο μαγιό πολλές ώρες.

«Η άμμος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης πολλών μολυσματικών δερματοπαθειών, με πιο συχνές το μολυσματικό κηρίο, τη μολυσματική τέρμινθος, τις μυρμηγκιές και τις μυκητιάσεις» επισημαίνει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου,

Παιδιά και παραλία: Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν

Παιδιά και παραλία: Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν

Μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι η λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται συχνότερα από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ή πιο σπάνια από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο. Συνηθέστερα, το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται στο πρόσωπο, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος.

Αρχικά η βλάβη έχει τη μορφή φυσαλίδας η οποία εξαπλώνεται και μετατρέπεται σε εφελκίδα (σκληρό κακάδι πάνω σε πληγή). Οι εφελκίδες μπορούν επίσης να απουσιάζουν και η βλάβη να είναι ερυθηματώδης με διαβρώσεις και πομφόλυγες. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βλάβες του δέρματος είναι εκτεταμένες. Συνοδά συμπτώματα ο πόνος και ο κνησμός.

Θεραπευτική αντιμετώπιση: Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται επαρκώς με τοπική εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας, αφού πρώτα απομακρυνθούν οι εφελκίδες και αποστειρωθεί η περιοχή. Σε εκτεταμένη προσβολή δίνεται συστηματικά αντιβιοτική αγωγή, αφού πρώτα γίνει λήψη υγρού από την περιοχή και σταλεί για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμά.

Μολυσματική τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί μια βλατιδώδη βλάβη του δέρματος που οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου (ΙΜΤ).

Στα βρέφη η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και χαρακτηρίζεται από ομάδες ροδόχροων βλατίδων που φέρουν κεντρική εμβύθιση. Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν επιρρέπεια στη λοίμωξη από τον ιό και σε αυτές τις περιπτώσεις η μολυσματική τέρμινθος ενδέχεται να μολύνει περιοχές προσβεβλημένες από τη νόσο. Η μετάδοση είναι συχνή μέσω του νερού (χρήση πισίνας) και αυξάνεται σημαντικά έπειτα από τραυματισμό. Συνοδά συμπτώματα δεν υπάρχουν.

Θεραπευτική αντιμετώπιση: Η νόσος είναι καλοήθης και η θεραπεία δεν κρίνεται πάντα απαραίτητη καθώς η μολυσματική τέρμινθος φυσιολογικά υποχωρεί αυτόματα. Εάν χρειαστεί θεραπεία συνιστάται ελαφρά ψύξη με υγρό άζωτο ή επιφανειακή απόξεση. Υπάρχει και τοπική αγωγή με κρέμα ειδική για τη νόσο, που πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά με τις οδηγίες του δερματολόγου γιατί μπορεί να προκαλέσει σημάδια.

Στα βρέφη η επιλογή της θεραπείας είναι δύσκολη και συνήθως προτιμάται η προσεχτική αφαίρεση των βλαβών αν υπάρξει γρήγορη εξάπλωση, αλλιώς παρακολουθείται ο ασθενής και συχνά η νόσος αυτοιάται.

Μυρμηγκιές

Οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Εμφανίζονται στα γυμνά μέρη του σώματος κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες συνήθως χωρίς πόνο, εκτός από αυτές των πελμάτων που ο ασθενής αισθάνεται ότι έχει πατήσει ξένο σώμα. Στα παιδιά σ΄ ένα μεγάλο ποσοστό αυτοθεραπεύονται, σπανίως όμως αυτές των πελμάτων.

Θεραπεία: Θεραπευτικά τις αντιμετωπίζουμε με υγρό άζωτο που παγώνει τη βλάβη με αποτέλεσμα αυτή να “νεκρώνεται” και να αποπίπτει. Με τη χρήση laser γίνεται το ίδιο αλλά με θερμότητα ή μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από τις μυρμηγκιές με την εφαρμογή καυστικών μειγμάτων που συνταγογραφεί ο δερματολόγος.

Μυκητιάσεις

Υπάρχουν τρεις ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο, οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι μύκητες ανάλογα με τον ξενιστή που μεσολαβεί ώστε να προκληθεί η μόλυνση. Η άμμος της παραλίας είναι βασική πηγή πρόκλησης μυκητιάσεων. Ευθύνεται για μυκητιάσεις του δέρματος και των νυχιών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button