Ειδήσεις Υγείας

Παλινδρόμηση χολής: Οι 8 αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου

Η παλινδρόμηση της χολής, συμβαίνει όταν η χολή επαναρρέει στο στομάχι και τον οισοφάγο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η παλινδρόμηση χολής μπορεί να συνοδεύει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή την αντίθετη ροή των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Άνω κοιλιακό πόνο που μπορεί να είναι αρκετά οξύς
Συχνές καούρες (αίσθημα καύσου στο στήθος, που μερικές φορές “εξαπλώνεται” στον λαιμό, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα)
Ναυτία

Εμετός (με παρουσία πρασινοκίτρινου υγρού, όπως είναι το χρώμα της χολής)
Βήχας, ή βραχνάδα
Ακούσια απώλεια βάρους

Αίτια

Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να προκληθεί  όπως εξηγούν οι ειδικοί από:

Χειρουργικές επιπλοκές: Τέτοιες μπορεί να είναι η γαστρική χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ολικής αφαίρεση του στομάχου (γαστρεκτομή) και της χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης του στομάχου, για την απώλεια βάρους.

Πεπτικά έλκη: Ένα έλκος στομάχου μπορεί να εμποδίσει την πυλωρική βαλβίδα από το να ανοίξει αρκετά, ώστε να επιτρέψει στο στομάχι να αδειάσει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η συνεπακόλουθη καθυστέρηση να περάσει η τροφή στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη γαστρική πίεση και να επιτρέψει σε ποσότητα χολής και στομαχικών οξέων να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.

Χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή): Όσοι αφαιρούν την χοληδόχο κύστη τους, έχουν πολύ συχνότερα παλινδρόμηση χολής.

Αντιμετώπιση

Οι ειδικοί της mayo clinic μεταξύ άλλων συστήνουν στους πάσχοντες:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Σταματήστε το κάπνισμα

Τρώτε μικρότερα γεύματα

Μείνετε σε όρθια θέση μετά το φαγητό

Περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα

Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά, που αυξάνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι, όπως η καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά, η σοκολάτα, τα τρόφιμα και οι χυμοί εσπεριδοειδών, το ξύδι, τα κρεμμύδια, και τα πικάντικα τρόφιμα.

Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Χάστε τα παραπανίσια κιλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στις αρθρώσεις: Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button