ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πανδημία: Φόβοι για «μπλοκάρισμα» στα νοσοκομεία από τα περιστατικά κορονοϊού και γρίπης στο τέλος Οκτωβρίου

Συναγερμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές προκειμένου να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία για τη συνύπαρξη περιστατικών κορονοϊού και γρίπης

Προς το τέλος Οκτωβρίου ανησυχούν οι αρχές, αλλά και οι ειδικοί ότι θα καταγραφεί το φαινόμενο της συννοσηρότητας κορονοϊού και γρίπης στη χώρα μας, οπότε και υπολογίζεται ότι τα πολλαπλά περιστατικά είναι πιθανό να «μπλοκάρουν» το ΕΣΥ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Υγείας – όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– ότι τώρα η μόνη προτεραιότητα είναι να ετοιμασθούν τα νοσοκομεία για τα περιστατικά της πανδημίας, ενώ όλα τα άλλα έπονται. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τις προετοιμασίες: «Κορονοϊός: Γεμίζουν ασφυκτικά και οι απλές κλίνες covid-19 – Συνεχείς συσκέψεις για να προετοιμασθούν τα νοσοκομεία»

(ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)

Πιθανό «μπλοκάρισμα» στα νοσοκομεία

Οι φόβοι των αρχών εστιάζονται στο γεγονός ότι οι πολίτες θα προστρέχουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα συμπτώματα καθώς τα σημάδια του κορονοϊού και της γρίπης σε πολλές περιπτώσεις είναι κοινά.

Γι αυτό και επιχειρείται να προετοιμασθούν και τα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να απορροφήσουν ένα μέρος των ασθενών που θα σπεύδουν για εξέταση.

Το εμβόλιο της γρίπης

Γι αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και φέτος δεν θα πρέπει ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αμελήσουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να τους απαλλάξει από τα συμπτώματα της γρίπης που μπορεί να θυμίζουν αυτά του κορονοϊού και να τους οδηγήσουν στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες, ενώ «εάν και εφόσον δούμε ότι αυτός ο αριθμός καλύπτεται, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε» ανέφερε.

«Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες ώστε να εμβολιαστούν, να πείσουμε να εμβολιαστούν, γιατί είναι εθελοντικός εμβολιασμός, όσοι πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη. Όσοι έχουμε πει ότι θα πρέπει να πληρούν αυτά τα κριτήρια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Υγείας από την πλευρά του Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι «στόχος κάθε εμβολιαστικής στρατηγικής, κάθε χρόνο, είναι να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Που αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν οι συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ευπαθείς, οι υγειονομικοί και τα λοιπά.

Αυτό που κάναμε κάθε χρόνο, αυτό κάνουμε. Αυτές είναι οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τα ίδια θα εφαρμόσουμε και δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο έτσι για να το κάνει, επειδή είναι φέτος μία ιδιαίτερη περίπτωση, ούτε ποτέ ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού. Πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button