ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης – Όλο το παρασκήνιο

Παρελθόν αποτελεί ο Θεοκλής Ζαούτης από τον ΕΟΔΥ αφού υπέβαλλε την παραίτηση του

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας,(ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, η οποία και έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο κ. Ζαούτης είχε αναλάβει πρόεδρος του Οργανισμού τον Οκτώβριο του 2021, αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Αρκουμανέα. Οι επίσημοι λόγοι της παραίτησης του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Όμως πίσω από αυτή την απόφαση του κ. Ζαούτη, η οποία ήταν αναμενόμενη υπάρχει έντονο παρασκήνιο.

Τον τελευταίο καιρό οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στο οργανόγραμμα του Οργανισμού με τις οποίες καθιερώθηκε η θεσμοθέτηση θέσης διευθύνοντος συμβούλου στον ΕΟΔΥ, ενώ καταργήθηκαν και οι θέσεις των δύο αντιπροέδρων, έγιναν εν αγνοία του κ. Ζαούτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «ΕΟΔΥ: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο καθηγητής Στέλιος Ορφανός – Όλη η απόφαση»

Την ίδια στιγμή, η περιθωριοποίηση του κ. Ζαούτη και από το Συντονιστικό στη Θεσσαλία φαίνεται ότι τον δυσαρέστησε περαιτέρω.

Να σημειωθεί εδώ ότι επικεφαλής των επιστημόνων είναι ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ο οποίος θα είναι και ο μελλοντικός νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Οι κακές σχέσεις με την Αγαπηδάκη

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι σχέσεις του απερχόμενου προέδρου του ΕΟΔΥ με την νυν αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν από την αρχή κακές ακόμη και από τότε που η κ.Αγαπηδάκη ήταν Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με βάση τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, η κ.Αγαπηδάκη επιδίωκε από την αρχή να εξοβελίσει τον Θεοκλή Ζαούτη με τον οποίο οι σχέσεις της δεν ήταν και οι καλύτερες.

Όσοι μάλιστα είχαν παρακολουθήσει τη συνύπαρξή τους σε διάφορες συσκέψεις, έβλεπαν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαφωνίες τους δεν αφορούσαν μόνο την ιδιοσυγκρασία τους που ήταν απολύτως αντίθετη, αλλά και θέματα δομής και λειτουργίας του ΕΟΔΥ. Μάλιστα η κ.Αγαπηδάκη όπως περιγράφουν πηγές στο HealthReport.gr, φέρεται να είχε ζητήσει αρκετές φορές την απομάκρυνση Ζαούτη από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας αλλά και άλλων προγραμμάτων που ήταν σε εξέλιξη, ο κ.Ζαούτης δεν είχε απομακρυνθεί.

Βέβαια κυρίαρχο ρόλο για την παραμονή Ζαούτη στον ΕΟΔΥ φαίνεται ότι έπαιξαν οι σχέσεις του με τον Ίδρυμα Νιάρχος καθώς ο τέως πλέον πρόεδρος του Οργανισμού είχε δημιουργήσει τον φορέα CLEO για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία.

Το τελευταίο διάστημα πάντως όπως περιγράφουν πηγές, δεν υπήρχε απολύτως καμία επικοινωνία υπουργείου Υγείας και Ζαούτη, αφού όλα γίνονταν έν αγνοία του, ενώ ακόμη και το ΦΕΚ για την αντικατάστασή του από τον καθηγητή Χατζηχριστοδούλου είχε εκδοθεί και …κυκλοφορούσε στους διαδρόμους.

Ποιος είναι ο Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι κλινικός γιατρός, ερευνητής, καθηγητής και ηγετική φυσιογνωμία στον τομέα των παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων. Ασχολείται ενεργά με τον τομέα της δημόσιας υγείας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (UPENN) και Διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Philadelphia (CHOP).

Το 2011, ίδρυσε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) στην Αθήνα. Αποστολή του Κέντρου είναι η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειάς στα ελληνικά νοσοκομεία, των οποίων το έργο περιλαμβάνει ένα ισχυρό πρόγραμμα διεθνούς, πολυκεντρικής έρευνας και συνεργασίας. Το 2018, διορίστηκε Ανώτατος Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος PENTA. Το δίκτυο PENTA περιλαμβάνει εκατοντάδες ερευνητές και κλινικούς γιατρούς, οι οποίοι σχεδιάζουν, εφαρμόζουν και συντονίζουν παγκόσμιας εμβέλειας κλινικές έρευνες και προγράμματα κατάρτισης σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Eργάστηκε επίσης ως σύμβουλος στο Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την Ευρώπη, στην Ελλάδα. Συμμετέχει σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως στα National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) και American Academy of Pediatrics (AAP). Παράλληλα, συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου επιτήρησης ARPEC – Αντοχή στα Αντιβιοτικά και Συνταγογράφηση στα Παιδιά της Ευρώπης, καθώς και στο ESPID (European Society for Paediatric Infectious Diseases).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Quiz: Ποιον Πρόεδρο μεγάλου φορέα αποκαλούν Happy Traveler;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button