
Παρβοϊός Β19: Συμπτώματα, χρόνος επώασης, μέτρα πρόληψης
Ο Παρβοϊός Β19 έχει θέσει επί ποδός τις υγειονομικές αρχές μετά τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη
Ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) που ήρθε στην επικαιρότητα μετά το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας εξανθηματικός, κυτταροτοξικός ιός, ο οποίος εκδηλώνεται ως λοιμώδες ερύθημα
Ονομάζεται πέμπτη νόσος έτσι γιατί είναι η πέμπτη από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ο παρβοϊός Β19 είναι γνωστός ως πέμπτη νόσος, μετά τις τέσσερις γνωστές παιδικές ασθένειες (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά). Προσβάλλει κυρίως παιδιά 5-15 ετών ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Αρχίζει με ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο και γενικά με συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτά περνούν και την 7η με 11 η μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα.
Το εξάνθημα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, ξεκινά από το πρόσωπο και δίνει την εντύπωση ότι κάποιος χαστούκισε το παιδί στο μάγουλο. Στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα.
Οι ενήλικες που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό 19 μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τα παιδιά.
Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι σπάνια συμπτώματα στα παιδιά, αλλά πιο συχνά στους ενήλικες.
Ο ιός μπορεί επίσης να σταματήσει προσωρινά το σώμα από το να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.
Μετάδοση
Οι ειδικοί αναφέρουν πώς ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% – 40%.
Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ).
Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων.
Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.
Παρβοϊός Β19: Πρόληψη
Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε ή να μεταδώσετε την μόλυνση σε άλλους:
Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
Τηρείτε καλή υγιεινή των χεριών, καλύπτοντας το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας
Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
Μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους, όταν είστε άρρωστοι