ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Πάσχα: Τι πρέπει να προσέξουν στη διατροφή τους οι πάσχοντες από διαβήτη

Διατροφικές συστάσεις για το Πάσχα

Μετά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας χρειάζεται προσοχή στις διατροφικές επιλογές του Πάσχα ιδιαίτερα για τους διαβητικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια τροφική υπερκατανάλωση θα μπορούσε να βλάψει τη θεραπεία τους.

Παρά τη συνήθεια των μικρών διατροφικών περιορισμών και το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο , οι διαβητικοί μπορούν να απολαύσουν ένα πιο «ελεύθερο» πασχαλινό τραπέζι, που πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο.

Εφόσον δεν υπάρχουν συννοσηρότητες όπως είναι χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή υπερουριχαιμία, μπορεί να καταναλώσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι και τον ευχαριστεί, αλλά χωρίς υπερβολές στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων (πίτες, πατάτες, ψωμί).

Μια καλή πρακτική για τα διαβητικά άτομα, ειδικά τη μέρα του Πάσχα, είναι να συνοδέψουν το κρέας που θα καταναλώσουν με άφθονη ποσότητα σαλάτας, γιατί οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών, ενώ παράλληλα, μειώνουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος οδηγώντας σε μια πιο ομαλή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όσον αφορά το αλκοόλ, συνιστάται η κατανάλωση με μέτρο περίπου δυο ποτήρια κρασί ή δυο κουτάκια μπύρα ή δυο σφηνάκια τσίπουρο.

Για το επιδόρπιο, ακόμη κάποιο γλυκό, θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα. Ιδανικά, καλό θα είναι να προτιμηθεί κάποιο γλυκό με στέβια.

Τέλος, ένας καλός περίπατος μετά το τραπέζι μπορεί να συμβάλλει στην χώνευση, ενώ αν γίνεται συστηματικά βοηθάει και στην αποφυγή των επιπλέον κιλών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button