Ειδήσεις Υγείας

Πέτρες στην χολή: Πώς δημιουργούνται και πως αντιμετωπίζονται

Οι πέτρες στην χολή είναι επί της ουσίας υπολείμματα πεπτικών υγρών που σκληραίνουν και μπορεί να πάρουν την μορφή μικρών ογκιδίων στην χοληδόχο κύστη.

Πρόκειται για ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από το συκώτι σας. Η χοληδόχος κύστη περιέχει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και η οποία απελευθερώνεται στο λεπτό σας έντερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic πέτρες στην χολή (χολολιθίαση) ποικίλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου και να φτάσουν να είναι μεγαλύτερες. Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν απλά μία πέτρα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν πολλές πέτρες στη χολή ταυτόχρονα.

Πέτρες στην χολή: Αίτια

Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί τον σχηματισμό πετρών. Οι γιατροί πιστεύουν, ότι οι χολόλιθοι μπορεί να προκύψουν όταν:

Η χολή περιέχει πάρα πολλή χοληστερόλη. Κανονικά περιέχει αρκετά χημικά για να διαλύσει την χοληστερόλη που εκκρίνεται από το ήπαρ. Αλλά αν το συκώτι εκκρίνει περισσότερη χοληστερίνη απ’ ότι η χολή μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους και, τελικά, πέτρες.

Η χολή περιέχει πάρα πολύ χολερυθρίνη. Η χολερυθρίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα σας διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ορισμένες συνθήκες υγείας κάνουν το συκώτι να παράγει πάρα πολύ χολερυθρίνη η οποία συμβάλλει στο σχηματισμό χολόλιθων.

Η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά. Αν η χοληδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως ή αρκετά συχνά, τότε η χολή μπορεί να γίνει πολύ συμπυκνωμένη και αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό πετρών.

Πέτρες στην χολή: Τρόποι αντιμετώπισης

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).

Ο γιατρός, μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας, σε περίπτωση που ο σχηματισμός πετρών είναι πολύ συχνός. Μόλις αφαιρεθεί, η χολή ρέει κατευθείαν από το συκώτι σας στο λεπτό έντερο, αντί να αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη.

Φάρμακα για τη διάλυση χολολίθων. Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάλυση των πετρών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button