Η πικρή γεύση στο στόμα είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την καθημερινότητα των πασχόντων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της clevelandclinic μια επίμονη πικρή γεύση στο στόμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, επηρεάζοντας τόσο τις διατροφικές σας συνήθειες όσο και τη γενική σας ευεξία. Αν και συχνά αυτό το σύμπτωμα είναι προσωρινό και αβλαβές, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας που χρήζουν προσοχής.
Οι ίδιοι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως:
Κακή στοματική υγιεινή: Η συσσώρευση πλάκας, οι λοιμώξεις των ούλων και η υπερανάπτυξη βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητη γεύση.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όταν το στομαχικό οξύ ρέει πίσω προς τον οισοφάγο, μπορεί να δημιουργήσει μια επίμονη πικρή γεύση.
Φαρμακευτικές παρενέργειες: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά ή τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης.
Ξηροστομία: Η μειωμένη παραγωγή σάλιου επιτρέπει την υπερανάπτυξη βακτηρίων που συντελούν σε μια δυσάρεστη γεύση.
Διατροφικές ελλείψεις: Η ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ο ψευδάργυρος ή οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης.
Ορμονικές αλλαγές και άλλες παθολογικές καταστάσεις: Σε περιπτώσεις όπως η εγκυμοσύνη ή νευρολογικές διαταραχές, η πικρή γεύση μπορεί να εμφανιστεί ως μέρος των συμπτωμάτων.
Στοματικές λοιμώξεις: Η υπερανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων στο στόμα μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικές αλλαγές στη γεύση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ιατρική φροντίδα, μαζί με συνταγογραφούμενες αντιμυκητιακές ή αντιβακτηριδιακές θεραπείες, είναι απαραίτητη.
Νευρολογικές διαταραχές: Παθήσεις όπως το Πάρκινσον ή οι δυσλειτουργίες μετά από εγκεφαλικό έμφραγμα μπορεί να επηρεάσουν τους νευρικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την αντίληψη της γεύσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αξιολόγηση από ειδικό είναι απαραίτητη.
Έκθεση σε χημικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα: Η επαφή με μόλυβδο, υδράργυρο, φυτοφάρμακα ή άλλες επιβλαβείς ουσίες μπορεί να προκαλέσει πικρή γεύση. Η μείωση της έκθεσης και η έγκαιρη ιατρική αξιολόγηση είναι ουσιώδεις.
Πικρή γεύση στο στόμα: Τρόποι αντιμετώπισης
Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα.
Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την ξηροστομία.
Περιορίστε τροφές που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως πικάντικα, όξινα και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Διαχειριστείτε την παλινδρόμηση οξέος: Καταναλώστε μικρότερα γεύματα και αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Εξετάστε τη λήψη αντιόξινων, υπό ιατρική επίβλεψη.
Καθαρίστε τη γλώσσα: Η χρήση ξύστρας γλώσσας μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που συντελούν στην άσχημη γεύση.
Περιορίστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ καθώς αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση.
Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή
Εάν παρατηρήσετε:
Επίμονες αλλαγές στη γεύση που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Δυσκολία στην κατάποση, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή χρόνιες πεπτικές δυσκολίες.
Ξαφνική εμφάνιση πικρής γεύσης σε συνδυασμό με νευρολογικά συμπτώματα.
Σημάδια στοματικών λοιμώξεων, όπως λευκά μπαλώματα, πρησμένα ούλα ή πληγές στο στόμα.
ΠΗΓΗ: my.clevelandclinic.org