ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήγει σε 15 ημέρες για όσους δεν έκαναν την αναμνηστική δόση – Οι προθεσμίες για ραντεβού

Χάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε 15 ημέρες όσοι δεν έκαναν αναμνηστική δόση και έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τον αρχικό

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού κινδυνεύουν να μείνουν σε 15 ημέρες από σήμερα όσοι συμπληρώσουν τους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού τους εμβολιασμού και δεν έχουν σπεύσει για την τρίτη δόση. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνηση από την 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έκαναν την αναμνηστική δόση, θα θεωρούνται ουσιαστικά ανεμβολίαστοι αφού θα ακυρωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Παρότι ήδη εθελοντικά χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν σπεύσει να κάνουν την τρίτη δόση για λόγους προστασίας, υπάρχουν ακόμη πολλοί που έχουν εκκρεμότητα.

Να υπενθυμιστεί ότι με βάση και τη νέα εγκύκλιο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και στους 3 μήνες από τη διενέργεια του εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πόσοι έκαναν την τρίτη δόση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, έχει εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού το 92,3%. Σε ότι αφορά σε όσους είναι κάτω από 60 ετών την αναμνηστική δόση έκανε το 75,2%.

(ΦΩΤΟ αρχείου)

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες που έχουν περάσει το χρονικό διάστημα που έχει ορισθεί και δεν έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση ή δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού ή περνούν το χρονικό διάστημα των 7 μηνών τις επόμενες 15 ημέρες, είναι 440.000.

Γι αυτό θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, διαφορετικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Συνεπώς θα υπόκεινται στους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr οι πολίτες που πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση προτεραιοποιούνται στη δυνατότητα να βρουν ραντεβού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button