ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι θα γίνει με την ημερομηνία λήξης για τον γενικό πληθυσμό – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για λήξη του του πιστοποιητικού εμβολιασμού και για τον γενικό πληθυσμό υπάρχουν στην κυβέρνηση

Με ημερομηνία λήξης είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είναι άνω των 60 ετών αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ουσιαστικά η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική 7 μήνες μετά. Μέτρο που είναι πιθανό να εφαρμοσθεί σε κάποιο διάστημα και για τον γενικό πληθυσμό.

Να υπενθυμιστεί ότι από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και ουσιαστικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις και τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για εκείνους.

Οι συζητήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η υποχρεωτική τρίτη δόση εμβολίου στους μεγαλύτερους ανθρώπους είχε γίνει ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποφευχθούν βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ αλλά και θάνατοι. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι περίπου το 10% – 15% όσων βρίσκονται στη ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις αλλά πιθανώς δεν έχουν αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον covid

Εδώ και καιρό πάντως κυβερνητικά στελέχη είχαν δηλώσει πως το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι κάτι που θα συζητηθεί σύντομα, καθώς εάν δεν υπάρξει κοινή γραμμή από την Ε.Ε. κάθε χώρα θα λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει τεθεί στα όργανα της Ε.Ε. αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Γι αυτό και είναι ευθύνη της κάθε χώρας να λάβει αποφάσεις για τον πληθυσμό της με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Σε μία τέτοια περίπτωση πάντως που η χώρα μας ορίσει ημερομηνία λήξης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους, θα σημαίνει ότι αυτομάτως η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική για όσους έχουν ήδη εμβολιασθεί και ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Πάντως εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη είχαν και επισήμως δηλώσει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, έστω κι αν δεν δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού κάθε χώρα θα πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Η σχετική συζήτηση γίνεται εδώ και καιρό στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πηγές στο HealthReport.gr ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά από 8 μήνες για τον γενικό πληθυσμό αφού οι ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου όπως είναι οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας.

Θεωρείται μάλιστα πιθανό ότι αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη των ειδικών της επιτροπής εμβολιασμού να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button