ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πλεύρης: 4.700 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο μαστού

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και την πρόληψη καρκίνου μαστού

Πάνω από 4.700 γυναίκες -μέσω του προγράμματος Φώφη Γεννηματά– διαγνώστηκαν με τον καρκίνο μαστού σε πρώτο στάδιο ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματα», 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης θεραπείας»

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολίτη. Μέχρι τώρα ο πολίτης πήγαινε στον γιατρό και ζητούσε να κάνει εξετάσεις που αποζημιώνονται φυσικά από τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Έρχεται η κατ΄οίκον νοσηλεία

Πότε θα επιστρέψουν και αν οι Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας το οποίο αναμενεται να ξεκινήσει σύντομα χάρη στην αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που δυστυχώς προς το παρόν στην Ελλάδα επαφίεται σε μεμονωμένες προσπάθειες μη κυβερνητικών φορέων υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

Εκτενής αναφορά έκανε και στον τομέα των Μητρώων Ασθενών και ειδικά στην υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών το οποίο θα συμβάλλει στην ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών και κατ’ επέκταση των αναγκών τους σε θεραπείες και υγειονομική φροντίδα.

Τι είπε για τις νέες θεραπείες

Αναφερόμενος ο υπουργός Υγείας στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, προανήγγειλε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τις καινοτόμες θεραπείες.

«Όταν μια νέα θεραπεία έρχεται στη χώρα μας θα αξιολογείται από την αρμόδια επιτροπή εστιάζοντας στο ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο. Έπειτα η φαρμακευτική εταιρεία θα προσέρχεται για την διαπραγμάτευση της τιμής του σκευάσματος και το συμφωνηθέν τελικό ποσό θα προστίθεται στον προϋπολογισμό για το φάρμακο. Έτσι δίνεται ένα κίνητρο στις εταιρείες να φέρνουν καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα»

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button