ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πλεύρης: Έρχεται νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου για αλλαγές στα φάρμακα – Τι είπε στις φαρμακευτικές

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και των εκπροσώπων από όλες τις φαρμακευτικές

Νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές που θα προωθηθούν στα φάρμακα αναμένεται να φέρει έως το τέλος του χρόνου στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα νομοθετηθούν όλες οι αλλαγές στα φάρμακα και θα αφορά εκτός των άλλων στον έλεγχο της συνταγογράφησης, στη δημιουργία ειδικών εργαλείων ελέγχου των συνταγών, στο clawback των φαρμακευτικών κ.α.

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ο Θάνος Πλεύρης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, έδωσε το γενικό πλαίσιο των αλλαγών που επιδιώκει να κάνει στη φαρμακευτική πολιτική, ενώ ζήτησε τις προτάσεις του κλάδου για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Πάντως ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει να κάνει ριζικές αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου όπως αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης, περικοπές στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων, περισσότερες διαπραγματεύσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων, κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των επίσημων θεσμικών φορέων του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF κ.λ.π.) οι οποίοι και εκλήθησαν να καταθέσουν τις δικές τους αναλυτικές προτάσεις για το τι θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στην πολιτική φαρμάκου.

Το clawback

Πάντως ένα από τα βασικά αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει ο Θάνος Πλεύρης είναι το περιβόητο clawback, η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων δηλαδή από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια των κλάδο και δημιουργεί διάφορα προσκόμματα τόσο στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών, όσο και της ανάπτυξης του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν με τη μορφή του clawback πολύ πάνω από 1 δις ευρώ αν υπολογισθούν και οι υποχρεωτικές επιστροφές από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Με βάση τους υπολογισμούς η εξωνοσοκομειακή υπέρβαση θα κινηθεί στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με πέρυσι που κινήθηκε στα 760 εκατ. ευρώ. Ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν οι εταιρείες στο κράτος.

Και το ζήτημα είναι ότι το clawback θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνεται άμεσα, αφού αυτές είναι οι δεσμεύσεις της χώρας μας στους θεσμούς από το 2022 και μετά.

Οι αλλαγές

Στην ατζέντα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη βρίσκονται ήδη οι πρώτες ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η αντίληψη στα φάρμακα, με δεδομένο ότι δεν αναμένεται να δοθεί αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη όσες ανάγκες και να προκύψουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο Θάνος Πλεύρης δρομολογεί τα εξής:

Μείωση της συνταγογράφησης φαρμάκων προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η αλόγιστη και άσκοπη χρήση σκευασμάτων. Η ρύθμιση δεν θα γίνει μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία κρίνονται ότι είναι μία χρονοβόρος διαδικασία αφού μετά από χρόνια, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί για όλες τις ασθένειες.

Αυτό που εξετάζεται, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, είναι να μπουν νέοι ψηφιακοί φραγμοί στους γιατρούς ώστε να χορηγούν φάρμακα μόνο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ήδη βέβαια υπάρχουν κανόνες και πρωτόκολλα αλλά έχει διαπιστωθεί ότι παρακάμπτονται με μεγάλη ευκολία.

Πρόκειται προφανώς για έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού προς ώρας δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.
Ωστόσο ανοικτό είναι το ενδεχόμενο – περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – να μπει ακόμη και πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή και με βάση την πάθηση από την οποία πάσχει.
Στην περίπτωση αυτή θα αξιοποιηθεί πλήρως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.

-Επίσης στα άμεσα σχέδια του υπουργού Υγείας είναι να ενταθεί η διαπραγμάτευση της αρμόδιας επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να γίνονται ακόμη πιο γενναίες εκπτώσεις τιμών ειδικά στα ακριβά φάρμακα, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ακόμη καλύτερες τιμές για να περιορισθεί η υπέρβαση της δαπάνης.

–Ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν και στον τομέα των γενοσήμων, ώστε να αυξηθεί η διεισδυτικότητα τους στην αγορά. Γεγονός που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο επειδή οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές, αναζητείται λύση ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση στον κλάδο, στις ελληνικές εταιρείες και τις πολυεθνικές, με μία ενίσχυση βέβαια των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενταχθούν στην ομάδα του υπουργείου Υγείας που θα είναι υπεύθυνη για τα φάρμακα, νέα στελέχη που θα είναι εξειδικευμένα στον συγκεκριμένο τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button