ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Παρατείνεται η αναστολή και μετά τις 31 Μαρτίου- Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σήμερα ή αύριο η απόφαση για τους υγειονομικούς σε αναστολή

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την παράταση – σε πρώτη φάση- της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως εξήγησε, ο υπουργός Υγείας η αναστολή θα είναι πολύμηνη και θα διαρκεί όσο διαρκούν και οι παρατάσεις των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσο δεν εμβολιάζονται θα παραμένουν εκτός ΕΣΥ και χωρίς μισθό. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: Υπουργείο Υγείας: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για τους υγειονομικούς σε αναστολή

Ωστόσο η κυβέρνηση όπως αναφέρουν στελέχη της στο HealthReport.gr, με το δεδομένο ότι αναμένεται και νέο κύμα της πανδημίας από το Φθινόπωρο, προτίθεται να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς.

Ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχει διάταξη που περιλαμβάνει την ρητή πρόβλεψη ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ.

Να υπενθυμιστεί ότι οι περίπου 4700 υγειονομικοί που είναι σε αναστολή από τον Σεπτέμβριο επειδή δεν εμβολιάστηκαν, δεν λαμβάνουν μισθό. Παράλληλα όμως οι θέσεις τους παραμένουν κενές με συνέπεια να δημιουργούνται δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία

Πλεύρης: Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αναφερόμενος στα μέτρα για την πανδημία, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα γίνει επαναξιολόγηση όλων των μέτρων είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Σημείωσε δε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Πλεύρης: Υπό εξέταση η 4η δόση

Σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της απόφασης.

«Οι επιστήμονες είναι σε επικοινωνία με τις εταιρίες και μέσα στον Απρίλιο θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα χορηγηθεί τέταρτη δόση του εμβολίου ή θα πάμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 90% και από αυτούς το 80% έχει προχωρήσει και στην ενισχυτική δόση. Παραμένουν στις 300.000 οι πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button