ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Προσπάθεια για νέα παράταση στην αναστολή εργασίας

Τι θα κάνει ο Θάνος Πλεύρης με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μετά και την απόφαση του ΣτΕ

Προσπάθεια να παρατείνει το χρόνο αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών φαίνεται ότι κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Παρά την απόφαση του ΣτΕ που ανοίγει την πόρτα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να επιστρέψουν στο ΕΣΥ άμεσα, ο Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι θα αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη και δύο μήνες.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ξανασυζητήσει το θέμα αφού στις 31.12.2022 λήγει η αναστολή εργασίας και επισήμως.

Αμετακίνητος ο Πλεύρης

Ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται αμετακίνητος για το θέμα, αφού στο παρελθόν πολλάκις έχει δηλώσει ότι οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται, σημαίνει ότι δεν πιστεύουν στην επιστήμη άρα δεν μπορούν να υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Πάντως υπάρχουν φωνές μέσα στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύστημα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί καθώς σήμερα στη χώρα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την πανδημία.

Ωστόσο στην περίπτωση που θα έδινε άμεσα το πράσινο φως για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ ο Θάνος Πλεύρης θα σήμανε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση κάνει πίσω εξαιτίας των εκλογών που αναμένονται.

Γι αυτό πιθανώς επικαλείται την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς τονίζει: «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».
Από την άλλη η κατάργηση της προστασίας της δημόσιας υγείας έχει επέλθει εδώ και καιρό και από την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει κάθε μέτρο για την πανδημία.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι έως το τέλος του χρόνου το αργότερο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στις θέσεις τους με δεδομένο ότι το ΕΣΥ παρουσιάζει και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του το ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία τελικά κέρδισε τη δικαστική μάχη, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η παράτασης μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button